Javnost mora da zna da li je zdravstveni sistem spreman 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Koliko respiratora Srbija ima, pitanje je na koje javnost ne može da sazna odgovor jer se radi o državnoj tajni. Kako je rekla premijerka Ana Brnabić, „broj respiratora se tretira kao državna tajna u svim zemljama“.

– Ja vam kažem da ima dovoljno, a to što ćemo nabavljati još to je za svaku sigurnost – kazala je premijerka nakon što su mediji, uključujući i Danas, objavili da je Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora zbog pojave korona virusa u Srbiji.

Zakon međutim kaže da se neka informacija proglašava državnom tajnom ako bi njeno objavljivanje ugrozilo državu. Sagovornici Danasa – Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, i Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ističu da postoji opravdan interes javnosti da sazna sa koliko respiratora raspolažu zdravstvene ustanove kao i da objavljivanje takve informacije ni na koji način ne može da ugrozi državu.

– Da bi bilo koji podatak bio državna tajna, potrebno je da je reč o podatku čije bi otkrivanje „nanelo tešku neotklonjivu štetu po interese“ države. Jasno je da je nemoguće naći logičku vezu između objavljivanja podatka o broju respiratora i teške neotklonjive štete – kaže Rodoljub Šabić.

On podseća i da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja takođe kaže da podaci koji se tiču ugrožavanja i zdravlja stanovništva vlast nema pravo da skriva.

– Sve ovo dovodi do toga da pomišljamo da vlada zapravo misli da bi objavljivanja takvog podatka bilo štetno po nju a ne po zemlju – zaključuje Šabić.

I Predrag Petrović naglašava da moraju da postoje opravdani razlozi da nešto bude proglašeno državnom tajnom.

– Vlasti mogu formalno šta hoće da proglase državnom tajnom a da iza toga ne stoje stvarni, suštinski razlozi. Ali zakoni su veoma jasni – kaže Petrović, dodajući da podatak o broju respiratora ne može ni na koji način da ugrozi državu.

– Interes javnosti da zna broj respiratora definitivno postoji, dok nije jasno kako bi objavljivanje tog podatka nanelo neotklonjive teške štete po interese Srbije – ističe Petrović.

Prethodnih dana nekoliko medija, uključujući i Danas, pokušavali su bezuspešno da saznaju koliko u Srbiji ima respiratora. Jedini odgovor koji je vlast dala jeste da ih ima „ili dovoljno“ (Ministarstvo zdravlja) ili „više nego dovoljno“ (predsednik Aleksandar Vučić).

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je ipak raspisalo hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa. Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi a rok za dostavljanje ponuda je danas.

Proizvode maske u tri smene

Zbog povećane potražnje za maskama i dezinfekcionim sredstvima predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima kompanija koje se bave njihovom proizvodnjom. Predstavnici većine kompanija istakli su da će organizovati rad u tri smene, kako bi odgovorili na povećane potrebe za sredstvima za dezinfekciju na našem tržištu. Privredna komora Srbije pomoći će u traženju sirovina za proizvodnju, s obzirom na to da se pojavljuju poteškoće u snabdevanju na svetskom tržištu.

Na Kosovu obustava nastave do 27. marta

Kosovska Mitrovica, Priština – Vlada Kosova odlučila je da do 27. marta obustavi nastavu u školama, fakultetima i vrtićima, saopštio je kosovski premijer Aljbin Kurti. „Odluka je doneta kako bi se sprečilo širenje virusa korona, a uvodi se obavezna kontrola putnika iz zemalja u kojima su registrovani slučajevi zaraze“, istakao je Kurti i dodao da se javne aktivnosti, uključujući i sportske susrete, mogu održavati bez prisustva publike. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio je juče da će od ponedeljka, 16. marta, u srpskim sredinama na Kosovu, biti obustavljena nastava zbog situacije sa korona virusom. Inače, na Kosovu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze korona virusom, za razliku od Srbije, gde je 19 osoba zaraženo. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari