Profesori i đaci u Kučevu proslavili su 180 godina postojanja i rada Osnovne škole „Ugrin Branković“. Ovaj kolektiv već godinama postiže značajne rezultate na polju vaspitanja učenika. Za svoj rad kolektiv i pojedinci dobitnici su mnogobrojnih društvenih priznanja.

U ovom periodu dugom skoro dva veka i između dva novembra Osnovna škola „Ugrin Branković“ u gradu na Peku postigla je značajne rezultate na polju vaspitanja dece od prvog, do osmog razreda, a dobar uspeh nastavljen je u srednjim školama i na fakultetima. Proslavi škole prisustvovali su predstavnici Ministartva prosvete i školske uprave, crkve, lokalne samouprave i mesnih zajednica, direktori škola sa područja Braničevskog okruga, kao i predstavnici i direkori javnih preduzeća i ustanova. O prvim danima nastanka ove škole govorila je direktorka Nada Petković koja je istakla da se ova školska ustanova ubraja u najstarije u Srbije.

– Ta 1830. godina bila je prelomna za razvoj školstva u Srbiji. Iz starih spisa saznajemo da je u to vreme školska godina počinjala prvog septembra. Daleke 1842. godine škola je imala 52 đaka od sedam do 17 godina. Kao i sve druge osnovne škole, tako i naša u periodu posle drugog svetskog rata dobija organizacione forme karakteristične za današnje vreme – dodala je Petković.

– Značajne trenutke u istorijskom razvoju škole predstavlja pripajanje manjih okolnih škola kada je 1968. godine izvršena reorganizacija školske mreže u opštini Kučevo. Te godine školi su pripajaju škole iz Bukovske, Ceremošnje i Ševice. U proteklom periodu škola se razvijala i ostvarivala zavidne rezultate i stvoreni su uslovi za rad, zidane su nove školske zgrade, đačke kuhinje, fiskulturne sale, stanovi za prosvetne radnike. Reorganizaciji nastave i obrazovno-vaspitnom radu posvećuje se veća pažnja. Škola danas raspolaže sa znatnim resursima u prvom redu kabinetima za većinu nastavnih oblasti, školsku biblioteku, kuhinju sa trpezarijom, kabinet za informatiku, sportsku halu i druge prostorije neophodne za kvalitetnu nastavu učenika.

Na svečanosti nagrađeni su kljigama najbolje učenice 7 razreda iz Kučeva, Aleksandra Trailović, Milica Dimić i Dragana Borojević kao i Jelena Ružanović iz Neresnice i Tamara Jovanović iz Bukovske. Za deset godina provedenih u školi jubilarne nagrade dobili su radnici Danijel Živanović, Olivera Petković, Danijela Janković i Jelena Živanović a za dvadeset godina Gorica Stefanović, Saša Dragojević. Vesna Milić i Zlatko Stefanović. Za 30 godina vernosti školi nagrade su dobili: Biljana Anđelković, Mira Živanović i Živojin Stojilović. Nagrade su dobili i radnici koji odlaze u penziju.

Za goste, roditelje i građane učenici Osnovne škole „Ugrin Branković“ u Kučevu priredili su i bogat kulturno-umetnički program.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari