Jelena Ćuruvija o oslobađajućoj presudi za ubistvo njenog oca: Osećam se prevareno, pobeđeno, tužno 1Foto FoNet Ana Paunković

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara Slavka Ćuruvije i predsednica istoimene fondacije, istakla je da je imala isprepletena osećanja kada je saznala za pravosnažnu presudu kojom su optuženi za ubistvo njenog oca oslobođeni krivice.

„Drugog februara, kada je objavljena presuda, kao ćerki, se sve smrzlo u meni. I još uvek sam u tom stanju. Doživela sam spazam i još sam u njemu. Isto tako, kao građanka ove zemlje imam svest šta ta presuda znači za sve građane Srbije. Osećanja su mi pomešana i osećam se i prevareno i pobeđeno, poraženo, tužno“, istakla je ona, govoreći za televiziju N1.

Ona je istakla da ovakvu presudu može da objasni uverenjem da su ljudi koji su radili u službi i radili na likvidaciji političkih neistomisljenika režima Milošević-Marković, još uvek aktivni.

– Ja ne znam koliko ih tačno ima, ali sam sigurna da su oni jači od svih – od institucija, vlasti čak i od samog Vučića. Oni su doneli ovu presudu. A moje je pitanje je i dalje – ko su nalogodavci presude“, istakla je Jelena Ćuruvija.

Govoreći o samom danu kada je njen otac ubijen, Jelena Ćuruvija je istakla da je bila kod drugarice kada ju je mama pozvala i rekla da su pucali u njenog oca.

– Tad nismo znali da li je ubijen ali je u međuvremenu moj brat otišao u stan gde je tata živeo, nazvao nas i rekao nam je da je tata ubijen, rekla je Ćuruvija dodajući da je sve vreme osećala jak bes.

Iako je prošlo mnogo vremena od tog tragičnog dana Ćuruvija kaže da joj je posebno u sećanju ostao razgovor sa majkom istog dana.

„Vraćamo se kući mama i ja. U kolima smo i ja joj kažem – sve mi se vraća, nekako vraća, sve neke sitnice, neki razgovori sa tatom. A mama mi na to kaže – tebi sitnice, a meni krupnice. Eto to mi je ostalo zauvek u pamćenju, to mi je tužno. Tužno je kada se čovek iščupa na takav način iz nečijeg života, onda ostane velika rupa koja se ne zatrpava. Šta god da se posle dešava u životu, a život teče, ta rupa u nama ostaje zauvek“, ispričala je ona.

Jelena kaže da je stalno razgovarala sa svojim ocem Slavkom, i da su ti razgovori uvek bili neka vrsta prireme za njen dalji život.

„Stalno bi mi govorio – moraš da se spremiš za te ajkule tamo. I tada, kada se sve dešavalo, on nije bio svestan da će oni ići do kraja. U njegovom, a i mom sistemu vrednosti nismo zaista očekivali to što se desilo, on tada, kao i ja sada sa ovom presudom“, rekla je ona i dodala kako ga je na neki način krivila kada su ga ubili, ali veoma kratko.

„U početku sam ga krivila, ali jako kratko. Trebalo mi je vreme da razumem zašto nije otišao iz Beograda u vreme kada su se svi, koji su se tada osećali kao mete, sklonili. Posle njegove smrti sam razmišljala o tome zašto se žrtvovao i shvatila sam da on nije mogao drugačije. A nije mogao, zato što se poslom bavio zbog svojih principa. Zbog toga je osnovao i svoje novine, jer je voleo profesionalizam, standarde i etiku, kako u poslu tako i u životu. On nije hteo i nije mogao da ćuti o situaciji koja se tada dešavala u zemlji pod političkim vođstvom para Milošević – Marković. Zato su Dnevni telegraf i Evropljanin bile platforme gde je mogao da izrazi svoje nezadovoljstvo i pomogne, a o tome svedoči njegova rečenica – mi ćemo biti novinari do kraja života i potrudićemo se da vi ne budete političari do kraja života. On je tada video gde sve to ide“, navela je Ćuruvija.

Ona je rekla i da osećanje koje je tada imala „da ga sačuva“, sada zna, da nije realno osećanje ali da je tih poslednjih par meseci njegovog života bila stalno uz njega.

„Prisustvovala sam njegovim suđenjima, razgovorima sa kolegama, imala sam ja sa njim razgovore. Opasnost je bila evidentna i ja sam, kao mlada devojka, mislila da ću uočiti tu opasnost koja mu je pretila. Ali nisam uspela“, rekla je Ćuruvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari