Studenti univerziteta u Sani protestovali su juče zbog hapšenja njihove koleginice osumnjičene za slanje dva paketa sa eksplozivom u SAD. Policija je uhapsila studentkinju medicine u subotu zbog sumnje da je poslala pakete sa eksplozivom i ona se zajedno s majkom nalazi u kućnom pritvoru. Advokat uhapšene, za koju je samo navedeno da ima 20-ak godina i da je kćerka jednog naftnog inženjera, izjavio je da je devojka prevarena kad joj je rečeno da pošalje pakete i da je na njima ostavila svoje lične podatke baš zato što nije znala o čemu se radi, javila je britanska medijska kuća Bi-Bi-Si.

– Devojka je i sama žrtva, jer je besmisleno pretpostaviti da bi osoba koja je spremna na takvo delo ostavila podatke iz lične karte i broj telefona, rekao je advokat Abdel Rahman Burman i dodao da je reč o mirnoj studentkinji koja, koliko je poznato, ne pripada nijednoj verskoj ili političkoj organizaciji.

– Udruženje studenata univerziteta u Sani veruje da je devojka nevina i da je prevarena. Tražimo da bude oslobođena, izjavio je juče predsednik tog udruženja Ridvan Masud. Vlasti u Jemenu su u međuvremenu proširile potragu za odgovornima za dva paketa s bombom pronađena u teretnim avionima u Velikoj Britaniji i Dubaiju pošto su u subotu zaplenile još 20 sumnjivih pošiljki. Velika Britanija je saopštila da je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve teretne avione bez pratnje iz Jemena.

Američki mediji su preneli da je pažnja američkih zvaničnika usmerena na glavnog osumnjičenog u ovom slučaju, saudijskog izrađivača bombi Hasana al-Asirija, za koga se veruje da je jedna od vodećih figura međunarodne terorističke mreže Al Kaide na Arabijskom poluostrvu. Policija u Dubaiju je u subotu potvrdila da je sumnjivi paket pronađen u avionu koji je iz Jemena leteo za SAD sadržao eksploziv i ocenila da slučaj nosi obeležja Al Kaide. Islednici su rekli da se u paketu nalazio kertridž za štampač napunjen snažnim eksplozivom PETN i povezan električnim kolom sa SIM karticom mobilnog telefona. Drugi sumnjivi paket pronađen je u Velikoj Britaniji. Pošiljke su bile upućene na adrese dve jevrejske sinagoge u Čikagu. Savetnik američkog predsednika za borbu protiv terorizma Džon Brena rekao je da još nije jasno da li je ovaj pokušaj terorističkog napada sada potpuno sprečen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari