Krajem protekle godine Privredna komora Vojvodine dodelila je priznanja najuspešnijima za kvalitet usluga u turizmu. Među laureatima našao se i pećinački Muzej hleba, koji se na specifičan način bavi pružanjem usluga u kulturi. Za svoj doprinos kulturi Privredna komora Vojvodine dodelila mu je plaketu i priznanje „Kapija uspeha za kvalitet usluga u turizmu“.


Muzej je osnovan 1995. godine, a nastao je kao rezultat sakupljačko-istraživačkog rada slikara Jeremije koji se tematikom obrednog hleba bavi više decenija. On više od trideset godina putuje po Srbiji, slika na terenu, zapisuje običaje, prikuplja recepte, etnografske predmete, obredne hlebove, pisana dokumenta, čuvajući tako od zaborava običaje srpskog naroda. I sve to u ovom specifičnom muzeju izlaže očima javnosti.

Muzejske zbirke od 2.000 predmeta, razvrstane u tri celine (etnografska, arheološka i likovna), a smeštene su na 1.200 kvadrata muzejskog prostora koji je osmislio i sagradio Jeremija te se kroz celokupni muzejski kompleks provlači ideja o muzeju kao Jermijinom umetničkom delu. Posebna specifičnost postavke u Srpskom muzeju hleba je u tome što se funkcionisanje mnogih predmeta može demonstrirati. Pored svoje osnovne delatnosti, muzej organizuje stručne skupove, promocije, različite umetničke radionice, a posebno se posvećuje pažnja radu sa decom školskog i predškolskog uzrasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari