Jevrejska opština Beograd osudila pretnje epidemiologu Predragu Konu 1Predrag Kon Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Jevrejska opština Beograd saopštila je danas da najoštrije osuđuje antisemitske poruke upućene epidemiologu Predragu Konu, počevši od uvreda na protestu pred njegovim domom, preko pretnji na društvenim mrežama, do grafita koji je jutros osvanuo na zgradi u kojoj živi.

U saopštenju se navodi da je „nedopustivo porediti Holokaust, kao ni antisemitske zakone iz 30-ih godina prošlog veka sa merama suzbijanja pandemije“, kao i da „ne postoji opravdanje da se nezadovoljstvo iskazuje na taj način“.

„Poređenje doktora Kona sa nacistima je strašna uvreda za celokupnu jevrejsku zajednicu. Pisanjem natpisa na njegovom domu vraća nam sećanje na stradanje našeg naroda, kada su uvertira bili antisemitski natpisi po jevrejskim radnjama i domovima“, navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština Beograd navodi da zahteva od nadležnih organa da se počinioci pronađu i da se preduzmu mere koje bi sprečile da se ovakvi incidenti ponavljaju u budućnosti.

Na zgradi na kojoj živi epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Predrag Kon jutros je osvanuo grafit „Kon=Mengele“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari