Joanikije: Crna Gora ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom 1Foto: ALEKSANDAR ROKNIĆ

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije izjavio je da je insistiranjem na njegovom ustoličenju na Cetinju odbranjena država Crna Gora i da ona ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom.

„Crna Gora ide napred, ka Hristu, ka pobedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim rečima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude“, rekao je mitropolit Joanikije za današnju beogradsku „Politiku“.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića izgrednicima na Cetinju, mitoropolit Joanikije tumači kao „prizemnu i kratkovidu“ zloupotrebu zakonitog verskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti „političari prošlosti“ radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“, što im, ipak, nije uspelo.

Upitan može li se raspolućena Crna Gora ponovo ujediniti, mitropolit Joanikije ističe da jedino Bog može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila senku na svečani čin ustoličenja.

„Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vreme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda senka nije bačena na svečani čin. Ta senka je senka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobedu mira i ljubavi“, poručio je mitropolit Joanikije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.