Joanikije novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC 1Foto: Sajt Mitropolije crnogorsko primorska

Za novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je izabran dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije, navodi se na sajtu Mitropolije.

Odluku je doneo Sveti Arhijerejski Sabor SPC na sednici u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Prve čestitke Joanikiju stigle su iz Crne Gore.

Izbor Joanikiju je čestitao i srpski ministar Nenad Popović.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je na zasedanju izabrao Sinod.

Njega će činiti patrijarh Porfirije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, prenose mediji.

Kako prenosi RTS tokom zasedanja Sabora dr Nadeždi Basari uručen je Orden Svetog Save drugog stepena.

Biografija Joanikija

Od smrti mitropolita Amfilohija u oktobru prošle godine, Joanikije je bio administrator mitropoliije crnogorsko-primorske.

Vladika Joanikije Mićović je rođen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filosofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine. Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti Arhijerejski Sabor maja 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je na majskom zasedanju 2001. godine osnovao eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Na majskom zasedanju 2002. godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi.

Do sada je Joanikije bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u dva mandata, od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

Izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog i pre početka ovog Svetog arhijerejskog sabora SPC proglašen je za glavnu saborsku temu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Joanikije novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC”

  1. Umesto „komesara komunističe partije“ sada biraju „komesare SPC“ zamenili petokraku krstom, a sve osalo u našoj zemlji ostalo isto kao u doba komunizma, sada imamo „pravoslavni komunizam“. Komesari države gde još ni problem deponija, kanalizacije nije rešen, geografski u Evropi a po ostalom u Africi. Tako da za mene ova vest nema nikakvog značaja. Zemlja u kojoj se vrline i znanje kažnjava, a promoviše poslušnost, podaništvo, laicizam, bahatost, zaostalost….

    • Kad za tebe ova vest nije imala nikakvog značaja, mogao je neko bar malo pismeniji da je prokomentariše. Tačno je, „zemlja“ je prepuna svakakvog ološa, ne samo crvenog ali gde baš ti, jedan od retkih pravednika u nas da digneš svoj virtualni glas protiv.

  2. Ako se ne varam Orden Svetog Save prvog stepena je dobio Dragan Marković Palma i Arkan.

    • Sto bi rekao veliki pukovnik Stojadinovic,kakav Isus takvi apostoli!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.