Joanikije: Sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh 1Episkop Joanikije Foto: Svetigora pres/ FB

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije (Mićović), ukazao je nakon izbora na tu dužnost da su „sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh, hleb i kao disanje“.

„Potpuno sam se prepustio volji božijoj i očigledno da je božija volja preko arhijereja Srpske pravoslavne crkve ispunjena“, kazao je Joanikije u kratkoj izjavi za današnji podgorički Dan.

Sabor SPC izabrao je u subotu dosadasnjeg administratora Mitropolije crnogorsko-promorske Joanikija za naslednika Amfilohija (Radovića) koji je preminuo od posledica korona virusa u oktobru prošle godine.

Sabor je za Joanikijevog naslednika na dužnosti episkopa budimljansko-nikšićkog izabrao episkopa Metodija.

Izbor episkopa pratile su optužbe o uticaju političara na crkvene poslove.

Joanikijevo imenovanje za mitropolita crnogorsko primorskog čestitali su predsednici Skupštine i Vlade Crne Gore, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić. Čestitku je uputio i potpredsendnik Vlade Dritan Abazović. Mediji su naveli da se do sada nije oglašavao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, oštar kritičar delovanja SPC u crnogorskom društvu.

„Srećan sam jer je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila mitropolita za kog smo se molili. Verujem da će mitropolit Joanikije biti dostojan naslednik mitropolita Amfilohija i da će hrabro hoditi njegovim putem pravde i istine. Dostojan! Na mnogaja ljeta“, poručio je Krivokapić na Tviteru.

Bečić je izrazio uverenje da će mitropolit Joanikije „pomoći našem narodu da u ovim izazovnim vremenima sačuva svoju veru“, te da će biti „duhovni oslonac verujućem narodu“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Joanikije: Sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh”

  1. sloga i jedinstvo? Sa kim tacno? Sa Draganom Vucicevicem i Zeljkom Mitrovicem, recimo? Sormazom, Bakarecom, Zoranom Mihajlovic? Cedom Jovanovicem, Cankom, Comickom? Rasimom Ljajicem i Ivanom Bauerom, Mehom Omerovicem? Palmom, Krkobabicima? Mozda sa Miskovicem ili Bekom ili Karicima? Nebojsom iz Beograda?

    • Pogrešno ste postavili pitanje – nije s kim, nego u čemu. Ne biti složan s koruđpiranima u njihovoj korupciji, ali postoje krovne vrednosti u kojima narod treba da bude složan – one koje se tiču opstanka, na primer vakcinacija protiv kovida. To je retko pitanje u kom su slogu postigle i pozicija i opozicija i Crkva da je neophodno, ali narod ipak tera po svom i većinom odbija da se vakciniše.

      • Da ste pratili malo bolje, crkva nije bas priznavala dq postoji covid, rezultat su i 3 sahrane bas znacajne. A pitaj boga za koliko li su zasluzni tek zbog litija i odbijanja da se pridrxavaju mjera.

  2. Ako ce Joanikije biti dostojan naslednik mitropolita Amfilohija onda i on misli kao i Amfilohije da je „Crna Gora rođena u Brozovom Jajcu“. Lepo. Razumem da se neki Crnogorci osecaju i kao Srbi, ili samo kao Srbi, ali taj nagon podanistva ka Beogradu ne razumem.

    • Mitropolit Joanikije sloga i jedinstvo nam treba kao vazduh u pravu ste. Ma koliko da smo različiti treba da se poštujemo. Ne sudimo nikome da se nama ne bi sudilo. Tako se dolazi do sloge i jedinstva. U Bogu smo svi jedno ❤️

  3. „Sloga i jedinstvo“ za drzavu Crnu Goru, republiku srpsku Crnu Goru ili Vulinov srpski „polu“svet? Prvo to da se razjasni pa onda jedan narod, jedan vodja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.