Joanikije: Sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh 1Episkop Joanikije Foto: Svetigora pres/ FB

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije (Mićović), ukazao je nakon izbora na tu dužnost da su „sloga i jedinstvo potrebni kao vazduh, hleb i kao disanje“.

„Potpuno sam se prepustio volji božijoj i očigledno da je božija volja preko arhijereja Srpske pravoslavne crkve ispunjena“, kazao je Joanikije u kratkoj izjavi za današnji podgorički Dan.

Sabor SPC izabrao je u subotu dosadasnjeg administratora Mitropolije crnogorsko-promorske Joanikija za naslednika Amfilohija (Radovića) koji je preminuo od posledica korona virusa u oktobru prošle godine.

Sabor je za Joanikijevog naslednika na dužnosti episkopa budimljansko-nikšićkog izabrao episkopa Metodija.

Izbor episkopa pratile su optužbe o uticaju političara na crkvene poslove.

Joanikijevo imenovanje za mitropolita crnogorsko primorskog čestitali su predsednici Skupštine i Vlade Crne Gore, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić. Čestitku je uputio i potpredsendnik Vlade Dritan Abazović. Mediji su naveli da se do sada nije oglašavao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, oštar kritičar delovanja SPC u crnogorskom društvu.

„Srećan sam jer je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila mitropolita za kog smo se molili. Verujem da će mitropolit Joanikije biti dostojan naslednik mitropolita Amfilohija i da će hrabro hoditi njegovim putem pravde i istine. Dostojan! Na mnogaja ljeta“, poručio je Krivokapić na Tviteru.

Bečić je izrazio uverenje da će mitropolit Joanikije „pomoći našem narodu da u ovim izazovnim vremenima sačuva svoju veru“, te da će biti „duhovni oslonac verujućem narodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari