Joksimović: Otvaranje klastera četiri važno, nesmanjenim tempom nastavljamo promene 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas značaj otvaranja klastera četiri koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost.

Ona je za RTS rekla da je značajno i da je Srbija pokazala da je obnovila dinamiku procesa evropskih integracija, kao i da je otvaranje klastera četiri značajno iz više razloga.

„To nije mala stvar, to je čitav klaster i to sa četiri potpuno nova poglavlja. To su poglavlja koja nisu otvarana po staroj metodologiji, već potpuno nova pripremljena poglavlja kojima ulazimo u jedno dublje povezivanje sa svim standardima EU u pogledu zelene agende“, rekla je Joksimovićeva.

To je, kako je objasnila, kao da su četiri poglavlja ođednom otvorena, s tim što je to sada integrisana, sektorska politika koja se tiče održive povezanosti.

Zelena agenda je ono što je zaštita životne sredine, cirkuralna ekonomija, dodala je ministarka.

„Ne bismo mogli da dođemo u poziciju da otvorimo klaster četiri da prethodneo nismo uradili i čitav niz aktivnosti iz procesa unapređenja vladavine prava, posebno u sektoru koji se tiče reforme pravosudnog sistema i ustavnih amandmana kojima se bira način na koji biramo nosioce pravosudnih funkcija“, kazala je.

Joksimovićeva je rekla je da je to ono što je tema referenduma zakazanog za 16. januar, dodajući da je to Evropska komisija posebno valorizovala.

Prema njenim rečima, otvaranjem klastera četiri Srbija će biti dodatno u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije.

Ona je rekla i da misli da je i klaster tri potpun spreman i da će „ozbiljne ustavne reforme, koje bi trbalo da budu potvrđene na referendumu 16. januara, biti dovoljan dokaz za pojedine države članice da podrže vrlo uskoro i otvaranje klastera tri“.

Klaster četiri u pregovorima EU sa Srbijom biće otvoren 14. decembra pošto je juče na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER) potvrđena ta odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari