Vazdušni napadi jordanskih snaga na uporišta Islamske države (IS) „početak su naše odmazde“ za ubistvo jordanskog pilota, izjavio je ministar spoljnih poslova Jordana Naser Judeh. Kako je Judeh rekao za Si-En-En, Jordan, koji učestvuje u akcijama koalicije predvođene SAD protiv Islamske države, goniće IS „svim sredstvima kojima raspolaže“.

Jordan je prethodno bombardovao uporišta IS-a samo u Siriji, ali je Judeh naglasio da će meta jordanskih snaga sada biti i njihova uporišta u Iraku.

Pripadnici Islamske države su objavili video snimak na kojem je prikazano spaljivanje zarobljenog jordanskog pilota Moaza Kasasbeha, nakon čega je Jordan vešanjem pogubio dvoje terorista koje je godinama držao u zarobljeništvu. Posle vazdušnih napada u četvrtak jordanski bombarderi su preletali rodno selo ubijenog pilota, što se poklopilo s posetom jordanskog kralja Abdulaha II porodici Kasasbeha. Kralj je obećao da će pojačati ofanzivu protiv IS-a. „Rekli smo da ćemo ovo isterati do kraja, da ćemo ih goniti gde god da su i to upravo i činimo“, rekao je Judeh, prenele su agencije. Jordanska državna televizija je u četvrtak prikazala kako kralj Abdulah II sedi ozbiljnog lica sa Saifom al Kasasbehom, ocem ubijenog pilota, na okupljanju u selu Aja nedaleko od grada Karak, južno od prestonice Aman.

Ministar je potvrdio da su meta pojedinih vazdušnih napada centri za obuku ekstremista, kao i skladišta municije IS u Siriji i Iraku. „Danas više Sirija nego Irak, ali napori su još u toku“, izjavio je šef jordanske diplomatije. Ekstremisti su Kasasbeha (26) zarobili u decembru, pošto se u Siriji srušio avionom F-16, a IS je ove nedelje objavio snimak na kojem je prikazano pogubljenje pilota.

U saopštenju vojske se navodi da je „više desetina bombardera“ izvršilo napade na uporišta IS-a, uključujući centre za obuku i skladišta municije. Državna televizija je takođe prikazala kako ljudi ispisuju poruke na raketama kojima će biti izvršeni vazdušni napadi, a na jednoj od njih je pisalo da je IS „neprijatelj islama“.

U međuvremenu, Jordan je pustio na slobodu džihadističkog sveštenika Abua Mohamada al Makdisija, koji je bio stavljen u pritvor zato što je njegovo pisanje služilo kao inspiracija članovima Al Kaide u Iraku. Makdisi, koji je prethodno osudio IS kao „devijantnu organizaciju“, uhapšen je krajem 2014. zbog promovisanja džihadističkih stavova na internetu.

Razlozi za njegovo puštanje, međutim, nisu jasni, ali su bezbednosni izvori naveli da se očekuje da on osudi spaljivanje pilota. Američka vojska je saopštila da je koalicija pod rukovodstvom SAD izvela ukupno devet vazdušnih napada na mete IS-a u Iraku i tri u Siriji između srede i četvrtka ujutru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari