Članovi komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 12. septembra 1944. godine obilaze lokacije u Zaječaru. U sredu su članovi komisije obišli tri lokacije za koje postoje saznanja da su u njima sahranjeni „narodni neprijatelji“ – dve na brdu Kraljevica i jednu kod današnje kasarne, a juče su obišli opštinu Boljevac i mesto Andrejevac.

Srđan Cvetković, član komisije, kaže za Danas da ekshumacije još neće biti, jer to iziskuje dosta novca, a potrebno je i da tužilaštvo pokrene istragu.

– Zadatak komisije je pronalaženje i evidentiranje masovnih grobnica, a ne ekshumacija. Prevashodni cilj nije iskopavanje, već obeležavanje svih grobalja, ne samo gde su sahranjeni naši zatvorenici, već i nemački i italijanski – ističe Cvetković. On dodaje da su lokaciju na brdu Kraljevica pronašli na osnovu svedočenja svedoka čiji je otac stradao na tom mestu 1944. godine.

Prema rečima našeg sagovornika, u Srbiji ima nekoliko stotina tajnih grobnica, ali se o tačnom broju žrtava ne može govoriti dok se to ne ustanovi na osnovu dokaza i relevantnih svedočenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.