"Još jedan tragikomičan performans Vučićevića": Sagovornici Danasa o izvrgavanju ruglu institucija, sudstva i države 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Vlasnik Informera Dragan J. Vučićević je odlučio da ne plati novčanu kaznu koju mu je sud izrekao zbog uvrede Jugoslava Ćosića, već da umesto toga ode u zatvor na šest meseci zbog „odbrane principa“, ali je iz istog izašao nakon nepuna dva dana. Čitav njegov „performans“ sagovornici Danasa ocenjuju kao izvrgavanje ruglu institucija, sudstva i uopšte države.

Advokat Rodoljub Šabić ocenjuje za Danas da je u pitanju još jedan tragikomičan performans u zahuktalom procesu devastacije institucija i pravnog poretka.

– Ovim poslednjim je dodatno potkopan i inače teško urušen autoritet pravosuđa. Javnosti, odnosno bar onom neukom, nažalost brojnom njenom delu, predstavljeno je da nepravedno pravosuđe predsednikovog omiljenog novinara poslalo u zatvor. A sasvim očigledno je da je “slanje u zatvor” svesno režirao sam Vučićević. Ne plaćajući novčanu kaznu u roku, on je sam automatski aktivirao decenijama u zakonu prisutno rešenje o pretvaranju novčane kazne u zatvorsku, a onda izveo performans i uveo u klimaks tim što je na jedan dan i otišao u zatvor – navodi Šabić.

On smatra da nezavisno od konkretnog slučaja, niko, novinar ili bilo ko drugi, ne bi trebalo da ide u zatvor zbog dela za koje zakon uopšte ne predviđa zatvorsku već samo novčanu kaznu, i da bi nekim budućim izmenama zakona kod takvih dela u slučaju neplaćanja kazne trebalo uvesti primenu mehanizma kao kod izvršenja parničnih presuda – prinudnom naplatom.

– Da je tako, ne bi imali čitav ovaj cirkus, a Vučićević bi sigurno, da bi izbegao dodatne troškove izvršenja, taj za njega skroman iznos platio u roku kao što je uostalom u mnogo slučajeva do sada uradio kada je sudskom presudom u parničnim postupcima utvrđeno da je njegov list vređao ljude i proturao neistine – kaže naš sagovornik.

On se osvrnuo i na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je svojevoljni boravak Vučićevića u zatvoru na jedan dan nešto “loše po građane Srbije”, navodeći da ne zna šta je predsednik time mislio.

– Ali mislim da je loše za građane Srbije da predsednik Republike kritikuje prvosuđe i manifestuje nekakvu brigu za slobodu izražavanja baš povodom urednika novina koje su lider u proizvodnji lažnih vesti i upotrebi neprihvatljivog rečnika – poručuje Šabić.

Advokat Jovica Todorović ocenjuje za Danas da je celi Vučićevićev performans ruganje zdravom razumu, ali i test do koje mere se propagandnim tehnikama može izvrnuti slika stvarnosti, a da iskrivljena slika bude prihvaćena kao stvarna, odnosno tačna.

– Agitprop autokratskog režima Aleksandra Vučića očigledno smatra da je u izvrtanju slike stvarnosti u svesti ljudi samo nebo granica, da zapravo granice nema, i da oni mogu da dovedu građane i društvo do apsolutnog ludila u kome će upravljati njihovom svešću o stvarnosti bez ikakvih ograničenja koja postavlja razum – ističe Todorović.

Što se tiče institucija, dodaje, sudovi su sami sebe doveli u položaj da se sa njima „tera šega“ kako to radi Vučićević.

– Kada je reč o krivičnim delima protiv časti i ugleda, i parničnim postupcima za naknadu nematerijalne štete zbog duševnog bola pretrpljenog povredom časti i ugleda, sudovi primenjuju pravilo ‘’uravnilovke’’. Umesto da striktno primene pravila, koja su definisali Evropski sud za ljudska prava i Ustavni sud, za ocenu neophodnosti mešanja javne vlasti u slobodu izražavanja radi zaštite časti i ugleda pojedinaca, i izriču stroge kazne, naši sudovi osuđuju većinu okrivljenih po privatnim krivičnim tužbama za uvredu, i usvajaju većinu tužbenih zahteva u parnicama, ali su kazne blage, a novčane naknade niske – naglašava Todorović.

Prema njegovim rečima, sudski postupci tako ne ostvaruju svoju svrhu, a to je u krivičnim stvarima prevencija, odnosno odvraćanje od takvih kršenja zakona, a u parničnim postupcima stvarna i adekvatna, a ne samo simbolična, novčana satisfakcija za zaista pretrpljenu nematerijalnu štetu.

– Stvar se dodatno pogoršava što nisu svi okrivljeni i tuženi istog imovnog stanja, pa takozvane SLAAP tužbe ugrožavaju egzistenciju pojedinih medija ili novinara i drugih lica koji se bave javnim poslom i usude se da javno i kritički izveštavaju ili govore o onima koji imaju finansijsku ili političku moć – ocenjuje naš sagovornik.

Todorović dodaje da je sve ovo loše za državu, društvo i građane,

– Predsednik ne treba da smetne s uma da svi mi koji smo njegovi ispisnici vrlo dobro znamo i dobro pamtimo da je upravo on, zajedno sa svojim političkim rodonačelnikom, još od svog radikalskog uzrasta, uvodio i uveo u praksu javne komunikacije to da je sve dozvoljeno, da se svakome sve može kazati, i da je ta praksa od kada je upravo on na poziciji najmoćnijeg čoveka u društvu i državi dovedena do potpunog haosa, bezakonja, bezmorala, bezprizornosti, pa i bezumlja – ukazuje Todorović.

Prema njegovim rečima, to znači da je za sve to „loše za zemlju“, kako je kazao, pa i za to što njegov prijatelj ide u zatvor na par dana da bi se narugao zdravom razumu, on najodgovorniji.

– Zadivljuje, međutim, Vučićeva izjava da mu „nije problem“ da izdvoji čitavu jednu svoju platu, i on plati kaznu da njegov prijatelj ne bi morao u zatvor. Porodičnom čoveku, sa troje dece, od kojih samo jedno zarađuje, i to kao radnik u vinariji, i suprugom sa činovničkom platom savetnice u Ministarstvu spoljnih poslova, na ovu skupoću je vrlo teško sastaviti čitav mesec bez jedne plate u kući, pa takva nesebična spremnost da se pomogne prijatelju u nevolji govori o prijateljstvu kakva su danas prava retkost – zaključuje Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari