Još jedna javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu dela fabrike Linglong 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Javna rasprava o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje miksera za proizvodnju gume fabričkog kompleksa Linglong sa pratećim infrastrukturnim objektima, biće održana sutra u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Novom Sadu.

Kako piše u Studiji, kompanija Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin ušla je u projekat izgradnje objekata za namešavanje sirovina, odnosno miksera za proizvodnju gume sa pratećom infrastrukturom, u okviru industrijskog kompleksa za proizvodnju pneumatika u radnoj zoni „Jugoistok II-A“ u Zrenjaninu.

Navodi se da je osnovna namena proizvodnih objekata za namešavanje sirovina izrada sirovih gumenih smeša, čime se dobijaju sve vrste sirovih gumenih smeša potrebne za dalju proizvodnju pneumatika za motorna vozila, a projektovani proizvodni kapacitet objekata je 191.629,78 tona sirovih gumenih traka godišnje.

Studiju je radila kompanija Enecta iz Beograda, i kako piše, predmet te Studije je izgradnja treće faze industrijskog kompleksa, a izgradnjom tih objekata kompletiraće se sve planirane faze u izgradnji industrijskog kompleksa.

Prva faza izgradnje objekata industrijskog kompleksa odnosila se na izgradnju objekata uglavnom administrativnog karaktera, koje, kako su naveli, zbog svojih karakteristika i odsustva proizvodnih procesa nisu bile predmet obrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Druga faza obuhvatila je izgradnju objekata za proizvodnju pneumatika sa pratećom infrastrukturom, kojom je predviđena izgradnja glavnih proizvodnih pogona, skladišta sirovina kao i skladišta gotovih proizvoda, kao i objekata infrastrukture i pratećih aktivnosti, što je obrađeno posebnom Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu koja je dobila saglasnost Gradske uprave Zrenjanina oktobra prošle godine.

Studijom o projektu izgradnje miksera, koja će sutra biti na javnoj raspravi, definisani su svi potencijalni uticaji na životnu sredinu koji se mogu javiti u toku izgradnje i rada, ali i potrebne mere zaštite životne sredine koje se moraju preduzeti kako bi se sprečile negativne posledice na životnu sredinu.

U zaključku su autori Studije ocenili da je predviđena gradnja i rad objekata za namešavanje sirovina sa pratećom infrastrukturom u okviru industrijskog kompleksa, zajedno sa objektima proizvodnih pogona za proizvodnju pneumatika sa pratećom infrastrukturom, sa stanovišta zaštite životne sredine, prihvatljiva.

S druge strane, deo javnosti u Zrenjaninu, među kojima i aktivisti nekoliko udruženja građana, smatraju da će proivodnja u Linglongu imati štetne posledice na životnu sredinu, a Građanski preokret organizovao je i besplatan autobuski prevoz za sve zainteresovane da prisustvuju javnoj raspravi o Studiji u Novom Sadu.

Linglong u radnoj zoni „Jugoistok II-A“ u Zrenjaninu gradi kompleks proizvodnih objekata za proizvodnju pneumatika na oko 97 hektara i kako je prilokom polaganja kamena temeljca rečeno fabrika će proizvoditi 13 miliona guma godišnje, zaposliće 1.200 radnika, a u nju će biti uloženo 800 miliona evra.

Studija je dostupna na linku http://www.ekourbapv.vojvodina.gov.rs/wp-content/uploads/2021/01/Netehnicki-rezime-Studija-o-proceni-uticaja-pogon-miksera_final_potp.pdf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari