Još jedna uspešna transplantacija u VMA 1Foto: VMA

U Vojnomedicinskoj akademiji uspešno je urađena transplantacija bubrega kod N.M. (1993.) iz Boževca, Malo Crniće, saopšteno je iz klinike.

Ovo je sedma transplantacija bubrega uz jednu transplantaciju jetre koje su uspešno urađene u VMA od početka godine što je dobar rezultat transplantacionog programa VMA u prvom kvartalu 2018. godine. Nakon utvrđene moždane smrti i uz prethodno dobijenu saglasnost porodice donora do sada su urađene dve transplantacije bubrega i jetra, a ostalih pet transplantacija bubrega su bile žive srodne transplantacije, navodi se u saopštenju.

Transplantacije bubrega tokom ove godine karakteriše učestalost srodnog davalaštva, a najčešći davaoci ovog parnog organa bile su majke svojoj deci, kao što je i sada slučaj. Dvadesetpetogodišnji recipijent bubrega N.M. nalazio se na kućnoj dijalizi oko šest meseci, a zahvaljujući transplantaciji očekuje ga kvalitetniji način života.

Celokupan program transplantacije u VMA, koji uključuje zahtevne hirurške tehnike uspešno se realizuje bez ranih hirurških komplikacija. Takođe, zahvaljujući modernoj indukcionoj imunosupresivnoj terapiji uz imunosupresivnu terapiju održavanja, nije bilo akutnog odbacivanja organa. Akcenat u daljem praćenju transplantiranih pacijenata nastaviće se po principu multidisciplinarnog vođenja pacijenata u cilju dugotrajnog i kvalitetnog preživljavanja bolesnika i transplantiranih organa.

Tokom 2017. godine u Vojnomedicinskoj akademiji urađene su dve transplantacije jetre, 20 transplantacija bubrega (šest kadaveričnih i 14 od živih donora) i 60 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze (33 alogene i 27 autolognih).

Program zaveštanja organa pokrenut je u Vojnomedicinskoj akademiji 2002. godine, a godišnje preko 1000 građana potpiše donorsku karticu u VMA. Više informacija videti na: Program zaveštanja organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari