Program razvoja srebreničke regije mogao bi biti završen iduće nedelje, kada će se u Srebrenici sastati specijalni izaslanik visokog predstavnika Kliford Bond, te premijeri BIH, Federacije i Republike Srpske, piše juče sarajevsko Oslobođenje.
Posle razgovora sa Bondom, koji je prekjuče posetio Srebrenicu, opštinski načelnik Abdurahman Malkić kazao je da očekuje kako će sredinom iduće nedelje biti napravljen nacrt programa mera za Srebrenicu.

Program razvoja srebreničke regije mogao bi biti završen iduće nedelje, kada će se u Srebrenici sastati specijalni izaslanik visokog predstavnika Kliford Bond, te premijeri BIH, Federacije i Republike Srpske, piše juče sarajevsko Oslobođenje.
Posle razgovora sa Bondom, koji je prekjuče posetio Srebrenicu, opštinski načelnik Abdurahman Malkić kazao je da očekuje kako će sredinom iduće nedelje biti napravljen nacrt programa mera za Srebrenicu. Bond je, ipak, bio oprezniji u procenama:
– Imaćemo sastanak verovatno iduće nedelje. Nakon toga, nadam se, biće nešto konkretnije.
Koordinacioni odbor za područje Srebrenice, kojim predsedava izaslanik predsjedavaućeg Veća ministara Igor Davidović, već je trebalo da dovrši ovaj dokument, ali dogovor još nije postignut. Malkić je kazao da je tokom razgovora s Bondom istakao važnost formiranja odeljenja Suda i Tužilaštva BIH u Srebrenici, te dodatnog zapošljavanja Bošnjaka u policiji i javnim preduzećima. On je kazao da su mnogi inostrani donatori zainteresovani da ulažu novac u Srebrenicu, ali da većina insistira na uvođenju poreskih olakšica.
– Ne mogu govoriti ko su donatori jer ako ne bude olakšica, možda će odustati – kazao je Malkić.

Ljuti zbog veličanja Karadžića

Specijalni izaslanik prekjuče je razgovarao i sa predstavnicima verskih zajednica u Srebrenici. Srebrenički imam Damir Peštalić kazao je za Oslobođenje kako očekuje da će uskoro biti organizovan sastanak svih predstavnika verskih zajednica u gradu i biti poboljšan međureligijski dijalog. Peštalić je istakao problem krsta u starom jezgru grada, te naglasio da za Islamsku zajednicu u posljednjih pet godina, koliko djeluje u Srebrenici, nije vezan niti jedan eksces.

– Ali, kazali smo da nas ljuti kada čujemo kako ispred Pravoslavne crkve pjevaju pjesme Radovanu Karadžiću – kazao je Peštalić.

Za opšinske vlasti sporan je program ulaganja Vlade RS, koja je Srebrenici namenila više od 16 miliona KM. Malkić je objasnio da bi ovim novcem trebalo, na primer, da bude obnovljena trafo-stanica u Skelanima koja radi, iako oko Srebrenice postoje mesta u kojima struje uopšte nema. Takođe, deo novca koji je Vlada namenila Srebrenici trebalo bi da bude utrošen za obnovu puteva ili strujne mreže u Bratuncu i Milićima.
– Treba jasno razdvojiti šta dobija Srebrenica, a šta drugi gradovi. A ne da se sve fakturiše Srebrenici – kazao je opštinski načelnik, koji prigovara i zbog toga što je Vlada u spomenutih 16 miliona maraka ubrojila i novac Evropske razvojne banke, ionako namenjen ovom gradu.
Bond je odbio ovo da komentariše, kazavši da bi opštinske vlasti o tome trebalo da razgovaraju sa Vladom RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari