Još nema rešenja za Bogoslovski fakultet 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Ako Vlada Srbije usvoji predlog Univerziteta u Beogradu na fakultete tog univerziteta u narednoj školskoj godini moći će da se upiše 14.924 brucoša na osnovne studije, od čega 9.597 na teret budžeta, rečeno je na današnjoj sednici Senata.

Na master studijama biće mesta za 9.587 studenata, od čega će na budžetu moći da se školuje 2.983, dok će na doktorskim biti mesta za 1.913 studenata, a od toga 634 budžetska. Prema rečima prorektora za nastavu Petra Bulata, neće biti poskupljenja školarina za osnovne studije, a Matematički fakultet je snizio školarinu za 19.000 dinara.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović obavestila je članove Senata da je radna grupa za prevazilaženje problema neusaglašenosti Statuta Pravoslavno bogoslovskog fakulteta sa Statutom Univerziteta do sada održala četiri sastanka i da će poslednji najverovatnije biti krajem februara.

Ona je rekla da je komunikacija među članovima radne grupe bila dobra i da zbog obaveza u vezi sa pripremnim radnjama za izbor patrijarha član radne grupe sa PBF profesor Perić (Porfirije) nije prisustvovao na dve poslednje sednice. Rektorka je podsetila da će radna grupa predložiti završni dokument o kome će uslediti razgovori na Senatu.

Dekan PBF Zoran Ranković je ocenio da radna grupa nije ispunila očekivanja tog fakulteta, ilustrujući to podatkom da je na sastanku 17. novembra bilo dogovoreno da se razmene predlozi i sastavi nacrt za dalje razgovore koji ne bi bili vremenski oročeni.
– Nakon toga smo tek u periodu od 25. do 28. januara dobili predloge članova radne grupe za sastanak zakazan za 1. februar. Nama se ne daje dovoljno vremena da sve te predloge proučimo, a kamoli da damo neki smislen odgovor. A potom se donosi izveštaj u kome se potpisuje naš član radne grupe koji na tom sastanku nije ni bio. Apelujem na strpljenje, ali bez ikakvog vremenskog ograničavanja. Naš fakultet ove godine slavi 100 godina i možda će nacrt koji treba da predloži radna grupa odrediti put fakulteta za sledećih sto godina. Zato ne bih želeo da se takva odluka donese u roku od nekoliko sednica – rekao je Ranković.

Rektorka je replicirala da će radna grpa izneti činjenice i stavove o kojima će se potom razgovarati na Senatu i da to ne znači da svi članovi treba da imaju jedinstven stav. Ona je kazala da je ovo pitanje jako važno za Univerzitet i da će biti dovoljno vremena za razgovor.

– Radna grupa neće raditi neograničeno, to bi bilo besmisleno. Ona će uraditi ono što može, ona nije dužna da izađe sa usaglašenim mišljenjem, kako stvari teku vrlo je moguće da članovi neće biti usaglašeni. Niko nikoga ne tera i nemojte da implicitno obaveštavate Senat da postoji nekakva persija. Kada budemo imali nove informacije obavestićemo Senat, ali ne znam da li će to biti na narednoj sednici – rekla je rektorka.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić obavestio je članove Senata o ishodu postupka koji se pred Etičkom komisijom vodio protiv profesorke Danice Popović. On je rekao da ima potrebu da Senat upozna sa činjenicama, jer se u medijima plasiraju informacije koje je ocenio kao “klasičnu zamenu teza”. Boričić je kazao da je “nesporna činjenica da je Popović doslovno preuzela preko stotinu strana drugog autora što su ustanovili i Stručna, i Etička komisija, i Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta”. Kako kaže, Veće je zaključilo da je reč o povredi člana Etičkog kodeksa koji se odnosi na plagijarizam.
– Iako je u ingerenciji dekana da izrekne meru za povredu Etičkog kodeksa ja sam se obratio Veću i založio se da profesorki Popović ne bude izrečena mera javne osude, imajući u vidu da bi to izazvalo raskidanje radnog odnosa. Mislim da nije u redu da neko ko je pred penzijom to doživi. Popović je izrečena mera javne opomene. Potom je NN veće donelo odluku da od tri predmeta na kojima drži nastavu, ona ne bude predavač na jednom, na kome se pojavljuje sporni plagijat udžbenika, jer to ne bi bilo umesno – rekao je Boričić, napominjući da je odluka Veća bila jednoglasna i da je sednici prisustvovala i profesorka Popović.

Boričić je kazao da zbog etičkih postupaka koji se vode, ne samo na Ekonomskom, već i na drugim fakultetima postoji potreba da se zaštite članovi tela koje te odluke donose, napominjući da su u pomentom slučaju “kroz blato provučeni i Stručna i Etička komisija i uprava Ekonomskog fakulteta, kao i predsednik Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari