Još tri žrtve malih boginja u Srbiji 1Foto: EPA/Fedrik von Erichsen

U Srbiji je do sada zabeleženo 4.740 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih slučajeva, od kojih su tri prijavljena u poslednja dva dana, saopštio je Institut za javno zdravlje Batut.

 

U četvrtak 12. aprila Klinički centar Niš prijavio je smrtni ishod kod deteta starog 11 meseci iz Doljevca. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.

Juče su prijavljena još dva smrtna slučaja uzrokovana posledicama oboljenja od malih boginja. Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu prijavio je smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Kragujevaca, koje je preminulo još 4. aprila, a Opšta bolnica Aleksinac prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Aleksinca.

Ukupan broj registrovanih smrtnih ishoda zbog komplikacijama uzrokovanih malim boginjama iznosi 15, saopštio je Batut.

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 32 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 510 obolelih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari