Još uvek sam ugrožen bezbedonosno i egzistencijalno: Novinar N1 Milan Nikić iz Kragujevca posle jednomesečnog „izbeglištva” 1Foto: Z. S. M.

Vratio sam se iz „izbeglištva” u Kragujevac posle mesec dana i počeću da radim ponovo za N1 u ponedeljak, 10. aprila. Ugrožen sam i dalje bezbednosno ali sada i egzistencijalno, kaže za Danas novinar Milan Nikić koji je iz bezbedonosnih razloga morao da napusti Kragujevac prošlog meseca.

Po negovim rečima posle „avanture životnog preživljavanja” u četri grada i dva okruga, shvatio je da je cilj onih koji su ga ometali, nadgledali i zastrašivali upravo da ne radi i izveštavam o nepočinstvima vlasti na području 13 opština Šumadije i Pomoravlja, koje pokriva kao dopisnik N1 televizije.

– Nastaviću da radim kao i proteklih osam godina za N1. Policija i državna bezbednost
neka rade svoj posao. Kragujevačka tužilaštva su izgleda uzela godišnji odmor na neodređeno vreme, što se mog slučaja tiče. Nije urađena procena moje bezbednosti, a ja osnovano sumnjam da su me proganjala tri agenta službe kojoj je direktor Aleksandar Vulin. Ako mi se nešto desi, znaće se odakle „vetar duva”, kaže Nikić za Danas.

On ističe da je sve ovo vreme imao maksimalnu podršku Junajted Medije (UM), advokata Radivoja Kastratovića, NUNS-a, UNS-a, Lokalnog fronta, Vojnog sindikata Srbije, narodnih poslanika, direktora N1 Igora Božića i direktorke UM Aleksandre Subotić.

– Moram da dodam da sam potpuno spreman da nastavim da profesionalno izveštavam za matičnu televiziju, a u međuvremenu sam i nabavio novu tehničku opremu, nepolebljiv je kolega Milan Nikić

U svojstvu njegovog pravnog zastupnika advokat Radivoje Kastratović, obratio se danas javnosti i medijima:

– Aktuelni status gospodina Nikića je takav da je on bezbednosno i egzistencijalno ugrožen, samo zbog toga što se novinarstvom bavi na profesionalan način, a to je u zarobljenoj državi, kakva je Srbija danas, nepoželjan pristup, skopčan sa brojnim rizicima, kaže Kastratović.

On podseća da je Nikić u poslednje tri godine, sedam puta bio meta verbalnih i fizičkih napada koji su na njega vršeni isključivo prilikom obavljanja ili u vezi sa obavljanjem novinarskog posla.

– Sve je kulminiralo pre mesec dana, najpre, direktnim ometanjem i zastrašivanjem dok je snimao prilog o štrajku radnika u JP „Vodovod i Kanalizacija” u Kragujevcu, od strane jednog lica, za koje će se ispostaviti da je pripadnik policije, a zatim direktnom i neskrivenom prismotrom Nikićevog stana, čime se želelo postići da se ovaj novinar zastraši, pokoleba i odustane od profesionalnog pristupa u svome radu, napominje Nikićev advokat.

Po njegovim rečima podnošenjem krivičnih prijava, uz dostavljanje jasnih i neupitnih dokaza, obaveštavanjem kontakt tačaka u skladu sa uputstvom Stalne radne grupe za bezbednost novinara i isticanjem zahteva za bezbednosnom procenom, dali su šansu institucijama da pokažu stručnost, odlučnost i ekspeditivnost u rešavanju nastalog slučaja i pošalju poruku, kako gospodinu Nikiću, tako i javnosti, da su prava novinara na slobodno i objektivno izveštavanje zagarantovana.

– Međutim, svojom pasivnošću, nerazumevanjem i nezainteresovanošću, te nesuvislim i nelogičnim odgovorima na ključna pitanja vezana za razrešenje nastale situacije, nadležno javno tužilaštvo i PU u Kragujevcu su nametnuli mogućnost samo jednog zaključka, a to je da iza kontinuiranih napada, pritisaka i zastrašivanja novinara Milana Nikića stoji državni aparat, da su sprovedene akcije planirane, a konačni cilj istih se može naslutiti, ali ne i do kraja odgonetnuti, što dodatno unosi nemir i strepnju kod ugroženog novinara, zaključuje Radivoje Kastratović.

Svestan direktne opasnosti koja mu preti, kao i tragičnih iskustava novinara koji su bili meta režima u savremenoj istoriji ovoga društva, Milan Nikić se relocirao iz grada u kome živi, sklanjajući se na mesta gde se oseća bezbednijim, dajući dodatno vreme i očekujući da će nadležne institucije napraviti presedan i ponuditi potrebne odgovore i rešenja aktuelnog slučaja. Ipak, po Kastratoviću, nadanja su bila uzaludna.

– Ni posle mesec dana od početka skrivanja, nismo dobili ništa osim ćutanja i ignorisanja, dok je položaj gospodina Nikića postao još teži, jer je pored ugrožene bezbednosti, zbog nemogućnosti privređivanja, dovedena u pitanje i njegova egzistencija, ističe on.

Zbog svega navedenog, Milan Nikić je prinuđen da se vrati u svoj dom i nastavi da radi posao od koga živi, ne odstupajući ni pedlja od postavljenih standarda u novinarskom radu i izveštavanju.

– Sa druge strane, poručujemo nadležnim institucijama i celokupnoj javnosti da ukoliko se na bilo koji način napadi na novinara nastave, a njegova bezbednost i imovina budu ugroženi, kao direktno odgovorne označavamo nadležno tužilaštvo, PU Kragujevac i trenutnu garnituru na vlasti, kako u gradu Kragujevcu, tako i u Republici, jer gospodinu Nikiću, očigledno, opasnost preti jedino sa te adrese i ni sa jedne druge, u šta smo se ovoga puta nesumnjivo uverili, stav je Nikićevog advokata Radivoja Kastratovića.

Da podsetimo, novinar N1 iz Kragujevca je Nikić je 3. marta podneo krivičnu prijavu tužilaštvu protiv nepoznate osobe u civilu, koja ga je ometala dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda. Dok je snimao radnike, pozvala ga je nepoznata osoba da se „pomeri u stranu” i razgovara sa njim.

Sutradan, u subotu veče, 4. marta Nikić je primeti automobil „seat ibica” koji je ispred njegovog stana u naselju Erdoglija bio parkiran 40 minuta, što je odmah prijavio nadležnim službama. Za sada bez zvaničnog odgovora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari