Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji su se juče sastali u Slavonskom Brodu, pozitivnim su ocenili svoj susret kao i dogovore oko povratka raseljenih osoba s područja Republike Srpske i Hrvatske, izvestili su hrvatski mediji.


– Založićemo se da se pitanje povratka, kao i uređenje prava intenzivira te da ljudi konačno mogu normalno da žive – kazao je Josipović, prema navodima Jutarnjeg lista. On je napomenuo da je „osnovno poštovati načelo nepovredivosti imovine, punog prava na povratak“.

Dodik je pozvao sve koji se žele da se vrate u RS da to učine, jer će imati podršku vlasti. Činjenica je, prema njegovim rečima, da Hrvatska u poslednje vreme prihvata one koji žele da se vrate i regulišu imovinska prava.

Komentarišići peticiju o blokiranju Hrvatske na putu prema EU, koju su pokrenula srpska izbeglička udruženja, ukoliko se ne reši pitanje Srba koji su izbeglištvu, Dodik je rekao da se rešavanje nečijeg statusa ne može postići sputavanjem bilo koga. Josipović, Dodik i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara upalili su sveće i položili vence pred spomenikom Devojčica, uspomeni na decu koja su tokom rata poginula u srpskom granatiranju.

Na pitanje da li se njegov gest može shvatiti kao svojevrsno izvinjenje, Dodik je odgovorio da „najteža stradanja su kada ginu deca, tada umiru ljudske vrednosti, civilizacija…“

– S tih principa ja pristupam ovom činu. Pucalo se s svih strana, ginuli su mnogi, ali treba dati svoj doprinos i uputiti reči saučešća i izvinjenja. Na temeljima u ratu porušene pravoslavne crkve Josipović i Dodik upalili su sveće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari