Jovanović: Nemoguće da je jedna osoba odgovorna za otvaranje vrtića 1Foto: Printscreen/N1

Nemoguće da samo jedna osoba bude odgovorna za otvaranje vrtića i upiranje prstom ministra u direktora, a direktora u zaposlenog nije dobro za rešavanje budućih problema – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Komentarišući nesrećan slučaj kada je u petak dete ispalo kroz prozor, kako je kasnije utvrđeno, neverifikovanog vrtića „Trčuljak“ na Miljakovcu, Jovanović kaže da sve okolnosti tog događaja tek treba da se utvrde.

– Mi tamo imamo sindikalnu organizaciju i predstavnici naše gradske organizacije su otišli jutros u radnu posetu da bi pribavili sve potrebne informacije. Kao sindikat nećemo dozvoliti da se „slome kola“ na neposrednom izvršiocu. Za nas je najvažnije da je dete dobro, a koleginica će imati našu podršku da se utvrde sve činjenice – kaže Jovanović.

Ona naglašava da Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja godinama upozorava da se normativi upisane dece u predškolske ustanove krše, da su grupe prebukirane, da sa decom radi mali broj vaspitača…

– Nije ovo što se desilo usamljen slučaj. Ja sam u petak dobila poruku od koleginice da ima 37 upisane dece u mlađoj vrtićkoj grupi gde je normativ 20, a rade samo dva vaspitača. Pritom je dvoje dece sa posebnim potrebama, nekoliko na posmatranju i još nekoliko sa pelenama. Kada me je pozvala bila je sama sa 30 dece od tri godine – kaže Jovanović.

Podsetimo, jednogodišnje dete je povređeno kada je ispalo kroz prozor državnog vrtića „Trčuljak“ u beogradskom naselju Miljakovac.

Prosvetna inspekcija je ustanovila da vrtić nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i nastavnog kadra za obavljanje delatnosti.

Zbog toga postoji osnov za razrešenje direktora, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari