Jovanović: Vučić je nacrtao metu svim nezavisnim novinarima 1Milan Jovanović Foto: FoNet/TV Fonet

Novinar gročanskog Žig info portala Milan Jovanović, kome je prvo zapaljena kuća pa potom obijen stan, kaže za Danas da ne zna dokle je stigla istraga u vezi sa napadima na njega.

Posebno se osvrnuo na tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u poslednjem slučaju reč o pokušaju pljačke stana, a ne o ugrožavanju bezbednosti novinara, na koga je prilikom spaljivanja kuće i pucano.

– Ostao sam bez teksta. Ne znam ima li smisla bilo šta komentarisati. Ko je predsedniku dao pravo da daje takve izjave? Vučićeva izjava daje zeleno svetlo svima da mogu da rade šta hoće. Da ponovo dođu, provaljuju, obijaju, i da će im to proći bez ikakvih posledica – ističe Jovanović za Danas. On dodaje da mu je nakon obijanja stana, u kom privremeno živi pošto mu je kuća spaljena, dodeljeno policijsko obezbeđenje ispred zgrade. Međutim, to obezbeđenje ga ne prati u stopu, te se on ne oseća nimalo sigurno.

– Bolestan sam čovek, moram da idem kod lekara. Otkud znam da me neko usput neće napasti? Osećam se bezbedno u stanu, ali to vam je kao da ste u zatvoru. Uostalom, i to obezbeđenje neće uvek biti tu, tako da posle svega, govoriti o nekoj bezbednosti nema nikakvog smisla – ukazuje Jovanović.

Podsetimo, nakon obijanja njegovog stana, Vučić je izjavio da prvi rezultati istrage pokazuju da je reč o pokušaju pljačke.

– Po prvim rezultatima istrage, taj stan je bio prazan, mesecima niko u njega nije dolazio i neko je verovatno tipovao prazan stan da bi bio opljačkan, jer se vidi po onome što je upotrebljavano. Nije to bilo pripremano za fizički napad, već za pljačku, za obijanje, rekao je Vučić

Milan Jovanović kaže da je predsednik ovim rečima dao zeleno svetlo za napade na sve novinare, koji kritički izveštavaju o vlasti SNS-a.

– Sutra ćete, ne daj bože, vi biti ta meta. Ovakvom relativizacijom zločina i napada, na sve vas je nacrtana meta. Gde god vidite novinara da drži mikrofon ili nešto piše, slobodno udrite po njemu. To je poruka predsednika – naglašava Jovanović. On kaže da se do skoro pitao ko štiti predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koga je označio kao glavnog nalogodavca napada na njega, ali da više o tome nema sumnju.

– Očigledno je da ga Vučić štiti. Tolike krivične prijave sa materijalnim dokazima, uključujući i za moje naručeno ubistvo sa dva svedoka, i niko ga ne poziva da da izjavu a kamoli da ga uhapsi. Brojne krivične prijave sam podneo i zbog finansijskih malverzacija i krađa, i ništa se ne preduzima. Umesto da se u Grockoj uvede prinudna uprava i smene lopovi, njih institucije štite – naglašava Jovanović. On je u više navrata pisao Vučiću u vreme dok je bio premijer, potom i predsednik, ali odgovora nije bilo „sem što su mi nakon prvog pisma isekli vodu i priključak na kanalizaciju“.

Nalogodavci napada nepoznati

Novinar na čiju kuću je pucano, potom je zapaljena, a stan u kom trenutno živi obijen, nema nikakvih saznanja o nalogodavcima napada, niti počiniocima u poslednjem slučaju. Uhapšeni su napadači koji su na kuću bacili Molotovljev koktel, ali je jedna od osumnjičenih priznala krivicu i sklopila sporazum sa tužilaštvom kojim je dobila šest meseci kućnog zatvora (popularnu nanogicu) i 50.000 dinara novčane kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari