Jovičić je primer lažne borbe protiv korupcije, divlja gradnja u Beogradu urbanistički zločin 1Foto: Beoinfo

Aleksandar Jovičić je poslužio kao primer u lažnoj borbi protiv korupcije Vučićevog režima, a divlja gradnja koja utiče na kvalitet života građana je najveći urbanistički zločin u Beogradu, smatraju sagovornici Danasa advokat Aleksandar Olenik, arhitekta Dragoljub Bakić i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

Komentarišući navode iz optužnice protiv Jovičića koje je objavio nedeljnin NIN, a to je, između ostalog, da ga tužilaštvo tereti da je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata, Danasovi sagovornici ističu da se bivši predsednik opštine Palilula našao u nekom unutar stranačkom sukobu, te da neće ići u zatvor i ako bude osuđen.

Podsetimo, Jovičić je uhapšen 1. juna 2021. zbog sumnji da je sa još devetoro okrivljenih omogućavao nelegalnu gradnju u opštini Palilula.

U optužnici, napisanoj na više od sto 100 strana, a čije delove prenosi NIN, navodi da se to dešavalao od juna 2016. do novembra 2018, kada je građevinska inspekcija sa nadležnosti opštine prebačena na Grad Beograd.

Jovićić je negirao krivicu, tvrdeći da nikad nije dao nalog da se nelegalni objekti zaštite od rušenja za primljeni novac ili bez novca.

Prema zapisniku policije, podseća NIN, kod Jovičića je 3. juna pronađeno 311.545 evra, 5.000 američkih dolara, 10,6 miliona dinara.

Sutradan je pronađeno još 200.000 dinara i pet ručnih satova u vrednosti od 2,3 milina dinara.

U svojoj odbrani, koja se citira u optužnici, Jovičić je naveo da je držao uštedjevinu od 90.000 evra. Rekao je da je do te ušteđevine došao jer je od oca nasledio 30.000 evra, a da su on i supruga na svadbi dobili 40.000 evra, kao i da su štedeli.

Advokat Aleksandar Olenik ističe da je Jovičićev slučaj “primer stare radikalske škole, jer su Zemunu davali otkaze radnicima zbog krađe olovaka dok su krili milionske zloupotrebe“.

Jovičić je primer lažne borbe protiv korupcije, divlja gradnja u Beogradu urbanistički zločin 2
Foto: Medija Centar

– Isto je i sa Jovičićem jer je javna tajna da u svakoj optštini postoji „tarifa“ za ozakonjenje nelagalno izgrađenih objekata. Zbog ove sistemske korupcije je izmenjeno više zakona. Razmere ove vrste političke korupcije su postale toliko velike, da je Vučić, kao najbolji Šešeljev učenik, morao medijski da reaguje. Jovičić je poslužio kao primer u lažnoj borbi protiv korupcije, on će verovatno biti osuđen i to nakon dugačkog postupka, oduzeće mu se samo manji deo kriminalno zarađenog novca ali sam siguran da u zatvor neće ići – navodi Olenik.

Prema njegovom mišljenju, Vučićev režim ima dve najvažniji poluge političke moći, prva je propaganda a druga je korupcija.

– Baš pomoću korupcije ovaj režim održava svoju partijsku mrežu, lokalne šerife i najvažnije operativce režima kao i režimske medije. Naivno je verovati da će Vučić seći granu na kojoj sedi, a to je baš korupcija – ističe Olenik.

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže za Danas da je divlja gradnja najveći urbanistički zločin koji se dešava u Srbiji, a naročito u Beogradu, koji je, kako ističe, uništen grad.

Jovičić je primer lažne borbe protiv korupcije, divlja gradnja u Beogradu urbanistički zločin 3
Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

– Da počnemo od moje Višnjičke Banje, koja je divljom gradnjom potpuno uništena. Nije mnogo u tome izistajala ni ranija vlast, ali su ovi to doveli do kriminala. Palilula, Karaburma… takođe su uništene. Beograd na vodi je najveća divlja gradnja u Srbiji. Beograd više ne može da se provetrava, nema više svežine sa planina i reka. Bez ikakvog urbanizma niču nove kuće. Nedavno su doneli odluku da sve kuće mogu da budu 100 metara. To znači, kad stojite kod Terazijske česme, vama će još 60 metara da idu kuće Beograda na vodi. Zamislite koji je to zločin – Naglašava Bakić. Prema njegovim rečima, Beograd je infrastrukturno zapušten grad, koga je divlja gradnja dokosurila i potpuno mu promenila indetitet.

Jovičić je primer lažne borbe protiv korupcije, divlja gradnja u Beogradu urbanistički zločin 4
Foto: FoNet/Milica Vučković

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd ističe za Danas da je činjenica da niko od funkcionera SNS-a ne odgovara za kršenje zakona.

– Ukoliko se i desi da Jovičić odgovara, to je pre zbog toga što se našao u nekom unutar stranačkom sukobu, nego zbog toga što je kriv. Opština Palilula, odnosno naselja na levoj obali, teško su pogođena divljom gradnjom i mahinacije koje je vršio direktno utiču na kvalitet života građana koji nemaju kanalizaciju, javni prostor, škole i sve drugo što bi jedno naselje od preko 80 hiljada ljudi trebalo da ima – naglašava Lazović.

Redakcija Danasa pisala je Višem javnom tužilaštvu, kao i Vladimiru Đukanoviću, jednom od advokata Aleksandra Jovičića da nam kažu da li su navodi iz optužnice koje je objavio nedeljnik NIN tačne.

Nažalost, do ovog trenutka nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari