JP "Ljubičevo" uređuje ergelu tokom cele godine 1Foto: M. V.

Sezona radova u javnom preduzeću „Ljubičevo“ traje preko cele godine, kako bi se završili i otpočeli svi planirani projekti.

Zahvaljujući tome, obogaćena je ponuda za turiste i poboljšani smeštajni kapaciteti za konje, što su i prioritetni ciljevi celog kolektiva. Kako nam je rekao direktor „Ljubičeva“ Mirko Stojanović, u 2018. godini završeni su svi predviđeni radovi i napravljeni planovi za naredni period, jer se uređenje ergele obavlja u kontinuitetu.

-Popločane su sve pešačke staze i postavljena je ulična rasveta, a stare klupe zamenjene su novima. Izgrađen je i veliki lavirint sadnjom deset vrsta biljaka. On se prostire na površini od dva hektara, a njegova vrednost iznosi šest miliona dinara. Osim toga, obavljena je rekonstrukcija dveju štala i manježa, i sada su u toku radovi na njihovoj adaptaciji – rekao je Stojanović.

U narednoj godini u planu je rekonstrukcija apartmana za smeštaj gostiju i kupovina poljoprivrednih mašina radi efikasnijeg obavljanja poljoprivrednih radova. Ergela trenutno ima 50 konja, od čega 15 trkačkih, a naredne godine u planu je kupovina još dva grla. „Ove godine se posebno istaklo žensko grlo “Livia“, koje je kupljeno 2016. u Nemačkoj. Osim nje treba pomenuti i mlada grla “Mega bum“ i „Karmu“, od kojih u 2019.godini očekujemo dobre rezultate na trkama trkama – kazao je Stojanović.

Kako bi konji uvek imali hranu, u ergeli su napravili i zalihe, koje su trenutno dovoljne za naredna 24 meseca. Da bi se proizvodnja stočne hrane odvijala nesmetano, naredne godine biće nabavljene i dve traktorske prikolice, kao i priključne mašine: rolo balirke za seno i slamu i velike traktorske prskalice za zaštitu i prihranu useva. Nabavkom nove mehanizacije proizvodnja hrane biće znatno efikasnija i isplativija.

“Zahvaljujući konstantnom uređenju ergele, ove godine imali smo nekoliko puta veću posećenost od strane turista i školskih ekskurzija. Tome su doprineli i novi sadržaji – teretana na otvorenom i mini avantura park za decu. Veća posećenost odrazila se i na prihode, koji su sa 400.000 povećani na 2.000.000 dinara“, rekao je Stojanović. Veliku posećenost on očekuje i naredne godine, kada se planira ponovno organizovanje manifestacije krštenja ždrebadi, obustavljene zbog pojave virusa „krpeljkog encefalitisa“.

Fale jahači

U skladu sa Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta, JP „Ljubičevo“ ima 17 zaposlenih, plus direktor preduzeća. Od ovog broja 15 radnika je na neodređeno, a 2 radnika na određeno vreme. Kao i u celoj zemlji, i u „Ljubičevu“ se konstantno javlja problem nedostatka jahača.