Jugoslavija je rušena u Vojvodini

Ostavite komentar


  1. Jugoslavija je rusena u najsiromasnijem delu zemlje, Kosovu a potpomognuta najvise iz najbogatijeg dela zemlje, Slovenije. Setite se demonstracija na Kosovu jos dok je Titop bio ziv, strajka rudara u Trepci i podrske iz Cankarevog doma u Ljubljani.
    Narusavanje autonomije Vojvodine i Kosova je bio pogresan nacin odbrane integriteta Srbije a upotreba JNA, sile, u razdvajanju sukobljenih strana i pogresan nacin odbrane integriteta Jugoslavije. Pametnije je bilo da se ulagalo u ravnomerniji ekonomski razvoj svih delova drzave koji bi podrazumevao i preseljenje verskih i drzavnih institucija, ministarstava pa cak i parlamenta, iz Beograda i drugih republickih centara u manje razvijene gradove. Time bi se nenasilno smanjio veliki disbalans u bogatstvu regiona a koji uvek izaziva nezadovoljstvo ljudi pre ili kasnije. Ali liderima se nije dopadala opcija preseljenja sa Dedinja i drugih elitnih pozicija na kojima su se ugnezdili cim su dosli na vlast.
    Slicni procesi, upotreba sile umesto ulaganja u uravnotezeniji razvoj svih zemalja sveta, se desavaju na globalnom nivou.

  2. Od samog pocetka je sve bilo pogresno. Naime, Srbiji okaciti dve pokrajine a Hrvatskoj nikako ni Dubrovnik (koji nije bio nikada Hrvatska), Istru za koju je svima jasno kakva mesavina stanovnistva tamo zivi i zato i nije nacionalisticka a srpska divizija je otela od Italije pa cak i Trst, a da ne govorimo o Dalmaciji i Slavoniji! Nevezano za nasu nesrecnu Jugoslaviju, koja bi vec odvano bila ne samo u EU nego i u Schengenu i evrozoni da nije demontirana, nikada jedna nepravda ne ide sama nego se kroz prostor i vreme replicira i multiplicira pa onda imamo ono sto imamo u Srbiji: Zemlju koja ima samo u Vojvodini jedan nivo politicke vlasti vise nego u ostalim delovima. Sve ostale drzave imaju jasnu podelu na regije ili oblasti ili zupanije ili pokrajine a mi stojimo na kosoj klackalici i ne mrdamo 30 g.

  3. Hajde prvo, kada govorimo o Vojvodini, da se setimo kako je pripojena Srbiji/Jugoslaviji:
    1918. godine Banatska republika je proglasila nezavisnost, dok je Jasa Tomic organizovao laznu ‘skupstinu’ na kojoj su ujedinjenje izglasali samo poslanici Jugosloveni (dakle, nesto oko 30% zastupnika). Nakon toga je Banatska vojska nanela tezak poraz Srpskoj vojsci, ali je insistiranjem velikih sila Banat podeljen i cela Vojvodina pripojena Srbiji. Vecinu za ujedinjenje sa Jugoslaviom imao je samo Srem, gde su Srbi i Hrvati jedino bili u vecini.
    No, posto gospodja (ili drugarica) Perovic, izgleda, prati samo desavanja od pojave KPJ, hajde da vidimo sta se desavalo nakon 1941-ve:
    Nacisticki okupator se sastaje sa predstavnicima Jugoslovenske vlade u emigraciji kako bi dobio ovlascenje da u Nacisticku vojsku regrutuje Jugoslovense drzavljane, pod izgovorom borbe protiv bandita/partizana, sto je omoguceno Zenevskom konvencijom. Posto su dobili zeleno svetlo, Nacisti pocinju sa regrurtacijom svih ne-Jugoslovena starosti izmedju 16 i 55 godina u SS, posto SS zvanicno nije vojna formacija Nemacke, vec predstavlja paravojnu organizaciju pod direktnom komandom Hitlera (cime su se izbegle sve ‘formalnosti’ i ubrzala prisilna regrutacija. Nakon par godina na scenu dolazi KPJ i FNRJ – koje nasilno menjaju etnicki sastav Vojvodine totalnim unistenjem Nemacke zajednice i drasticnim smanjenjem Madjarske zajednice. Rezultat je oko 500 000 nanje stanovnika u Vojvodini i Jugosloveni prvi put u istoriji postaju vecinski narod.
    Dakle – sve price o rusenju Jugoslavije u Vojvodini padaju u vodu iz jednostavnog razloga – Vojvodina je bila Austro-Ugarska pokraina koja se transformisala nasilnim delovanjem Karadjordjevica, terorom komunista Bele Kuna (jer su komunisti unistili Madjarsku pretvorivsi je u Sovjetsku republiku, cime je Jugoslavija dobla zeleno svetlo za aneksiju delova Vojvodine), masonskim unistenjem Banatske republike (i podelom Banata na Srpski i Rumunski Banat), terorom nacional-socijalista, terorom KPJ i, konacno, politickim manipulacijama komunista-socijalista (ili, ako hocete pravi naziv nacional-socijalista SCG).
    Tu nema nicega vezano za ‘unisenje Jugoslavije’.
    Jugoslaviju je unistila Bosna i Bosanci koji su samo gledali da se smeste u Beograd, Zagreb i druge razvijene delove Jugoslavije. Svi protagonisti raspada Jugoslavije i svi ratni zlocinci su dolazili iskljucivo iz Bosne (ili delova Crne Gore koji se granice sa Bosnom): Pavelic, Karadzic, Mladic, Milosevic…

  4. Konačno je neko jasno opisao početak ovog zla koje se dešavalo. Da nije pala Vojvodina, Tuđman bi ostao u vicevima. Ante Marković je baš pokrenuo ekonomiju i SFRJ je izašla iz krize… Kad „narod“ ne shvata da upravljaju njime. SKJ taman predtala ispiranje mozga, pa došli drugi, nacionalisti (100g posle njihovog vremena). Neće nas.

  5. Naravno. Tuđman i Kučan su branili Jugoslaviju i želeli mir stvarajući paravojne formacije i napadajući legalnu JNA. Njima je mir bio prioritet svega pa onda u cilju mira pobiju iz zaseda golobrade momke na odsluženju vojnog roka, opkole kasarne, dave vojnike na tenku uz TV prenos itd. Verovatno su zbog Vojvođanskih autonomaša ratovali u Bosni Hrvati protiv Bošnjaka (uključujući Hrvate iz Hrvatske)?! Verovatno je zbog vojvodjanskih autonomaša nastao spor između Slovenije i Hrvatske? A biće i da je OVK iz žala za Boskom Krunicem i Berisavljevicem nastala. Samo me čudi jedno, kad su već Slovenci i Hrvati prihvatili Karingtonov plan pa što ne formirase Slovenija i Hrvatska savez nezavisnih država? Što im se ne priključi Alija i njegova “ mslimansko-hrvatska federacija? Otkud problemi i rat u Makedoniji ? Što su bile antidrzavne demonstracije na Kosovu 81′ kad je na snazi bio Ustav iz 74? Jao, da , sve je to zbog VIII sednice (na kojoj su i autonomaši i kosovski Albanci bili prisutni i bili neutralni). Lepe bajke za laku noć!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.