Junajted Grupa: Komisija za zaštitu konkurencije odobrila slamanje SBB-a i slobodnih medija 1Foto: N1

Junajted Grupa (United Grupa) saopštila je danas da će upotrebiti sva dostupna pravna sredstva „da ospori skandaloznu odluku“ Komisije za zaštitu konkurencije o uslovnom odobrenju ugovora kompanija Telekom i Telenor.

U saopštenju se navodi da će se Junajted Grupa, „u zaštiti legitimnih prava, obratiti i nadležnim institucijama u Evropskoj uniji, kako bi ukazali na grubo kršenje principa konkurencijskog prava koje dolazi od tela koje bi ta prava trebalo da štiti“.

„Podsećamo javnost da dokumenti Telekoma jasno predviđaju da je cilj ovih sporazuma da se slomi SBB i stavi tačka na njegovo i poslovanje medija u vlasništvu kompanije Junajted Medija (United Media) u Srbiji, uključujući (televizije) N1 i Nova S, a da se Telekom pozicionira kao jedini isporučilac medijskih sadržaja“, navodi se u saopštenju.

Junajted Grupa dodaje da je pored „potpunog ignorisanja“ zvaničnih dokumenata Telekoma Srbija i „očigledne nedopuštene pobude“ ugovora o saradnji sa Telenorom, Komisija onemogućila oštećenim stranama SBB-u i Junajted Mediji da učestvuju u postupku, a potom ih nije uopšte konsultovala u donošenju odluke.

„Komisija je takođe odlučila i da potpuno ignoriše obrazloženi podnesak SBB-a kojim su precizno navedeni i anti-konkurencijski ciljevi ovih sporazuma, ali i njihovi anti-konkurencijski efekti po celokupno telekomunikaciono tržište u Srbiji“, piše u saopštenju.

U saopštenju se ističe da „sve ukazuje na to da je cilj vlasti da finansijski oslabi Junajted Grupu i zato je kroz sve institucije, a lično od najviših državnih organa i funkcionera, javno podržan plan za uništenje privatne kompanije“.

„Odluka Komisije pokazuje da se država ponovo umešala u medijsku sferu sa namerom da uništi slobodne medije i nametne potpuni monopol u informisanju građana Srbije“, ocenjuje Junajted Grupa i konstatuje da je Komisja morala da blokira sporazum Telenora i Telekoma.

Junajted Grupa dodala je da odluka još nije objavljena, i da se ne zna koje je to uslove Komisija za zaštitu konkurencije postavila Telekomu i Telenoru, ali da „poučeni pređašnjim iskustvom ne mogu da očekuju da bilo koji uslovi mogu da umanje anti-konkurencijski karakter ovih ugovora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari