REM naložio Junajted grupi da vrati stari raspored kanala 1Foto: Pixabay

Junajted grupa (United grupa) saopštila je danas da joj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM), „kršeći zakon“ naložilo da vrati stari raspored kanala na svim svojim platformama, kao i da pre donošenja te odluke nije pribavio mišljenja o njenoj ustavnosti i zakonitosti i nije organizovao javnu raspravu.

„O kolikoj žurbi se radilo da se donese ta nelegalna odluka, govori i činjenica da je REM odluku trebalo da objavi u Službenom glasniku Republike Srbije“, ukazuju iz Junajted grupe.

Navedeno je da REM nije ispunio ni jednu od zakonom utvrđenih procedura, „što je jasna indicija da se vrši nezakonit pritisak na grupu“.

Junajted grupa će kompletnu dokumentaciju o tom slučaju dati na uvid najmerodavnijim institucijama u zemlji i inostranstvu, kako bi se zaštitila ne samo zakonska prava operatora, već i ljudska i gradjanska prava koje svaki čovek u Srbiji ima, kao što je sloboda izbora.

REM zahteva, kako je saopšteno, da Junajted grupa predje na „logičku numeraciju kanala“ odnosno da programe Radio-televizije Srbije (RTS) poredja na svojim platforamama kao prve kanale.

Iz Junajted grupe tvrde da je to reakcija na njihovu odluku da se N1 kanal stavi na broj nula na daljinskom upravljaču, a televizija Nova S na broj jedan.

„Samo na platformi D3 su kanali pomereni za jedno mesto, jer tehnički i tu radimo na vraćanju kanala na ista mesta“, ukazuju u saopštenju.

Junajted grupa je upitala da li odluka REM-a i pored objašnjenja te grupe da će sve biti vraćeno u predjašnje stanje, koindicira sa početkom emitovanja Nova S televizije koja u programu ima emisije koje su sklonjene iz etra i sa nacionalnih frekvencija, poput „Utiska nedelje“, „Mentalnog razgibavanja“ i emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

„RTS je Telekomu Srbija dao pravo distribucije njegovih kanala i u ovom trenutku smo zahvaljujući cenovnoj politici Telekoma, morali da skidamo programe RTS u dijaspori“, ukazuju iz Junajted grupe.

Naveli su da imaju zahteve da RTS u Srbiji bude na broju jedan, ali i naloge da ukinu programe RTS gradjanima u inostranstvu, „što je potpuno kondradiktorno“.

„Ovakav pritisak na Junajted grupu sa nelogičnim i nelegalnim zahtevima nije zabeležen u medijskoj regulativi u Evropi i zato ćemo zaštitu zatražiti u nadležnim institucijama“, najavila je Junajted grupa.

Junajted grupa je ocenila da „koordinisane akcije Telekoma, RTS i REM protiv privatnog operatora i jednog od najvećih investitora u Srbiji, s ozbzirom na to da dolaze od državnog tela i državnih preduzeća“, ukazuju da je ta grupa izložena pritisku državnog aparata sa „očiglednom namerom da se dovede u neravnopravan položaj na tržištu Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari