Junker: Vratiće se olilmpijski duh u BiH 1Žan Klod Junker Foto: FoNet/Evropska komisija

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas, na zajedničkoj sednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, da će se olimpijski duh vratiti u Bosnu i Hercegovinu i da je taj duh veoma bitan evropskom duhu, kako bi osobe različitih kultura, veroispovesti i narodnosti mogle živeti zajedno, kazavši da se Evropska unija temelji na društvu jednakih vrijednosti.

„Ovaj izbor koji ste učinili u februaru 2016. je izbor koji je učinila svaka zemlja članica Evropske unije. EU nije sama po sebi bila evidentna, ona je uvek bila izričit izbor. U EU nećete nikad ništa postići ukoliko ne uložite napore. To podrazumeva napore ne samo političara, već i građana“, izjavio je Junker, javlja Klix.ba.

Parlamentarcima je poručio da su reforme koje traže građani neophodne kako bi se premostile nesuglasice.

„Nesuglasice nisu dobre za vaše građane. Žao mi je što postoje takve razlike. Vrlo često se na ovaj proces gleda kao na jedan tehnički proces. Reč je o pristupu jednom duhu. Način na koji bismo živeli zajedno“, rekao je Junker.

Naveo je da je za to neophodno da se ujedine sve snage u ovoj zemlji.

„Ovaj vaš izbor je izbor za buduće generacije. Zbog toga se želim obratiti mladosti BiH. Mi želimo da ih uverimo da želimo provesti sve reforme kako bismo im osigurali bolju budućnost“, rekao je Junker.

Prema njegovim rečima, „taj olimpijski EU je jedan projekt pomirenja koji poštuje različitosti“.

„Mislim da treba da prestanemo da govorimo o Evropskoj uniji kao o sjedinjenim evropskim državama, kao da su to Sjedinjene Američke Države. Ne, mi smo Evropljani. Ja volim biti Luksemburžanin, a volim biti i Evropljanin. Takav patriotizam nema nikakve veze s nacionalizmom. To su evropske vrednosti“, rekao je Junker.

Istakao je da će se uvek boriti protiv ksenofobičnih govora.

„Mir, to je puno više nego kraj neprijateljstava. Mir, to je puno više nego potpisati sporazum. Mir, to je hrabrost kako bismo nadišli stara neprijateljstva i probleme iz prošlosti. U Evropi smo odlučili organizirati Evropu na temelju prava. Temelj prava je jači od oružja“, naveo je Junker.

Istakao je da Evropska unija nije država, ali da vladavina prava ima svoju punu vrednost.

„Bez borbe protiv korupcije nemamo vladavinu prava. Treba sprovesti reformu pravosudnih institucija. Ustavni sud je utvrdio da postoje problemi, zbog toga je neophodno odmah sprovesti presudu“, istakao je Junker.

„Građanima nisu važni apstraktni pojmovi, ideološke debate. Njima je potrebna pravednost svakodnevnog života, mogućnost zaposlenja i da svi budu pravno jednaki“, naveo je Junker.

Dodao je da treba na svakom mestu graditi etiku kompromisa, jer tako treba graditi budućnost.

„Potrebno je pokrenuti čitav niz reformi. Tako ćete odgovoriti na zahteve vaših građana. Kriminal i korupcija nisu pogodni za strana ulaganja. Treba da uvedemo stabilnost u Evropu, a ne nestabilnost. Zbog toga je neophodno rešiti granične nesuglasice“, poručio je Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari