Južne vesti tvrde da su oštećene 1Foto: Aleksandar Kostić

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio internet portal Južne vesti obaveze da bivšem gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću (SNS) isplati naknadu štete od 100.000 dinara sa zateznom kamatom, zbog toga što su mu navodno povredili čast i ugled.

Perišić je ovih dana uplatio iznos naveden u ovoj presudi, ali u Južnim vestima kažu da je uplata izvršena na pogrešan račun, kao i da nije uplatio celokupan iznos „duga“.

Perišić je u septembru 2015. godine od izdavača Južnih vesti zahtevao naknadu nematerijalne štete od 500.000 dinara „za intenzivni duševni bol“ zbog teksta „Radiša Spasić: Vlast ukrala pare radnika EI“, a Viši sud u Beogradu dve godine kasnije presudio je u njegovu korist, dosudivši mu naknadu od 100.000 dinara. U spornom tekstu je, inače, preneta izjava Spasića, bivšeg čelnika Pregovaračkog tima radnika EI Niš i sindikaliste, da „osnovano sumnja“ da je Perišić, zajedno sa tadašnjim sekretarom u Ministarstvu finansija i privrede Ivicom Kojićem, „učestvovao u krađi para“ iz Fonda EI. Perišić je danima odbijao da komentariše Spasićeve tvrdnje, iako su to Južne vesti tražile, ali je posle nekoliko dana na sajtu Grada objavljeno saopštenje u kojem su tvrdnje negirane, što je ovaj portal takođe preneo.

Apelacioni sud u presudi ocenjuje da je Spasić kredibilan sagovornik, kao i da je za pisanje teksta „postojao javni interes“. „Time je ostvarena i javna uloga medija i sloboda izražavanja propisana članom 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, navodi se u presudi, u kojoj se između ostalog kaže i da je Perišić „morao pokazati spremnost da podnese izneto mišljenje i komentar javnosti bez obzira što je isto doživeo kao uvredljivo“.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević podseća da je Perišić naplatio sumu koju mu je dosudio Viši sud preko izvršitelja i to dok presuda nije bila pravosnažna, što je po zakonu moguće, ali predstavlja nesvakidašnju praksu. Južnim vestima, međutim, tada nije bilo skinuto sa računa „samo“ 178.600 dinara, koliko ukupno iznose presudom utvrđena naknada štete od 100.000 dinara i sudski troškovi, već oko 230.000 dinara, u koje su ušle „nagrade“ izvršitelja, kao i višestruke takse Narodne banke, pošto je Perišić posebno naplaćivao svaku stavku, a ne odjednom celokupan iznos navodnog duga prema njemu. Južnim vestima su zbog toga računi bili blokirani nekoliko dana.

– Po pravosnažnoj presudi, Perišić se žurio da uplati 100.000 dinara na ime naknade štete i 95.100 dinara, na ime sudskih troškova, što su iznosi iz presude, očito se plašeći da i mi od njega ne naplatimo dug preko izvršitelja. Uplatio je, dakle, manje od sume koja je nama skinuta sa računa. Pri tom je uplatu izvršio na jedan od računa Južnih vesti koji je našao na sajtu NBS, a koji je takozvani „namenski račun“, i sa kojeg nam nije lako „skinuti“ novac, rekao je Blagojević za naš list.

PERIŠIĆ: Uplatio sam sve i na pravi račun

„Uplatio sam celokupnu sumu koja je navedena u presudi, i to na jedan od četiri aktivna računa koja postoje na sajtu preduzeća Simplicity, koje je osnivač Južnih vesti. I u tom preduzeću i u banci u kojoj sam izvršio uplatu rekli su mi da mogu da uplatim na bilo koji od tih računa. Nisam ‘žurio’ sa uplatom već sam izvršio svoju obavezu u zakonskom roku od osam dana. Južnim vestima je, uostalom, skinut novac sa računa po presudi Višeg suda jer nisu izvršili svoju obavezu u zakonskom roku“, kaže Perišić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari