Razočarani odnosom organizatora prema većini orkestara koji su sa juga Srbije učestvovali na prošlogodišnjem Saboru trubača u Guči, bilo je najavljeno da će oni ove godine bojkotovati prestižnu manifestaciju.

No, ipak do toga neće doći, jer su se organizatori Sabora potrudili da poboljšaju pre svega uslove boravka orkestrima koji sa „južne pruge“ učestvuju na takmičenju. Tako će i ove godine petnaestak trubačkih orkestara iz Surdulice, Vladičinog Hana i Grdelice i Vranja nastupiti u Guči.

– Koliko ja znam trubači su poslali pismo i tražili od organizatora bolje uslove, te da je taj problem rešen na obostrano zadovoljstvo. Mi u Surdulici uveliko pripremamo kvalifikaciono takmičenje koje će biti održano u okviru „Vlasinskog leta“ u julu mesecu – objašnjava za Danas Biljana Nikolić, direktorica Turističke organizacije u Surdulici. Sličan stav ima i Tomislav Stojanović iz Turističke organizacije Vranja, koji kaže „da ima potvrdu od vođe vranjskih orkestara da će učestvovati na takmičenju u Guči“.

Vođa orkestra „Ekrema Mamutovića“, Nenad Mladenović iz Vranja, kaže da su njegove kolege iz Grdelice, Vladičinog Hana i Surdulice prošle godine bili suočeni sa brojnim propustima organizatora, ali smatra da je to prevaziđeno i da nema razloga za bilo kakav bojkot koji bi podjednako škodio i organizatorima i njima samima.

– Spremamo se za Guču, počele su probe. Vežbamo svakodnevno i biće opet zadovoljstvo da se predstavimo na tom takmičenju jedinstvenom u svetu – navodi Mladenović.

Vranjanac Ekrem Mamutović, vođa orkestra „Bakija Bakić“, priznaje da je i prošle godine bio protivnik bojkota trubačkog sabora, pa ni ove godine ne razmišlja o tome.

– Moj orkestar i ja smo lepo dočekani i nismo imali nikakvih neprijatnosti. Ne želim da komentarišem organizatore, najvažnije nam je da se što bolje predstavimo publici i zato intenzivno vežbamo i očekujemo pobedu – precizira Mamutović. Velika konkurencija biće na kvalifikacionom takmičenju u Surdulici, koje će po preliminarnim prijavama biti jače nego ikada. Posebno je veliko interesovanje u konkurenciji juniorskih orkestara koji nastavljaju tradiciju proverenih majstora trube od Bakije Bakića iz Vranja do Fejata Sejdića iz Bojnika, te orkestra Osmana i Slobodana Salijevića iz Prekodolca kod Vladičinog Hana i neprevaziđenog Bobana i Marka Markovića.

Tončev: Neće izostati podrška trubačima

Orkestri iz surduličke opštine u Guči predstavljaju ceo naš kraj i promovišu autentične muzičke vrednosti, zato ćemo i ove godine finansijski pomoći njihov nastup – potvrdio je za danas predsednik Opštine Surdulica Novica Tončev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari