Ustaški pozdrav i poklič hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića u proslavi plasmana „vatrenih“ na Svetsko prvenstvo u Brazilu bio je i vruć šamar zagovornicima balkanske lige, koja bi fudbalski objedinila državice nastale na ruševinama velike Jugoslavije.

– Ja drugačije mislim. Da li zato što sam previše romantičan, nepopravljivi optimista, utopista ili jugonostalgičar, pa nemam problem da se rado i glasno sećam lepih stvari iz vremena velike Juge, tek verujem da ćemo kad-tad igrati zajedničku ligu. Nije to samo sportska potreba za ukrupnjavanjem i podizanjem kvaliteta. Takvo jedno takmičenje imalo bi i finansijsku i sociološku dimenziju i svrsishodnost. I desiće se jednog dana. Uprkos huliganizmu i nacionalističkim ispadima. Šest meseci sam bez angažmana, pa sam prvi put posle 1987. imao vremena za privatnu „turneju“ po Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, i družeći se s raznim poznatim i nepoznatim ljudima shvatio da su devijacije u našem sportu delo manjine. Da je sreće pa da im mediji ne daju na važnosti, a država taj, mahom mlad, svet principijelnije sankcioniše ili mu, što je još važnije, pruži neku pametniju alternativu – tvrdi Mehmed Baždarević, legendarni vezista sarajevskog Željezničara, Sošoa, Nima, SFRJ i Bosne i Hercegovine, trenutno na trenerskom odmoru posle angažmana u katarskom Al Vakrahu.

Nije li baš zato posebna odgovornost na ljudima iz sporta, poput Šimunića, čiji je gest uskomešao primirene duhove na svim stranama?

– Porukama poput Šimunićeve nije mesto u sportu. Teren je teren i na njemu se može i sme voditi samo fudbalski boj. Iznenađen sam onim što je Josip uradio te noći u Zagrebu, tim pre što ga privatno poznajem kao drugačijeg momka, ali ne bih da mu apriori sudim. U slavljeničkoj euforiji čovek svašta kaže ili uradi. Pre bih bacio svetlo na (ne)delovanje stručnih štabova, uprava klubova i saveza u takvim situacijama. Oni su najjače karike u tom lancu odgovornosti ljudi iz sporta.

Dakle, ostajete pri tvrdnji da će nam klubovi ponovo igrati jedni protiv drugih za bodove, van Lige šampiona i Lige Evrope?

– Prilično sam siguran u to da će kad-tad, na primer, Željezničar doći u Beograd s ciljem da igrački razbije Crvenu zvezdu i, ako mu to uspe, na miru otići iz Srbije, kao da je neki švajcarski klub u pitanju. Isto važi za ostale. Želim da verujem ni da pravim navijačima jednog dana neće biti problem da putuju s jednog na drugi kraj bivše zemlje, da bodre njihove timove.

Događaj posle revanša Hrvatske i Islanda bacio je u drugi plan učinak selekcija eks-YU u kvalifikacijama za Mundijal. Da li ste u Brazilu očekivali još nekoga osim ekipe selektora Nika Kovača i BiH?

– Mislio sam da će Crna Gora i Srbija takođe otići na SP, pa i Slovenija. Za vas sam posle žreba čak pretpostavio da ćete s Hrvatskom voditi borbu za direktan plasman, iako ste dobili najtežu grupu od svih reprezentacija sa ovih prostora. Neka bude da sam subjektivan, ali meni Belgija nije bolja ni od Hrvata ni od vas. Nažalost, niste napravili sve što ste mogli. Ne mogu znati šta je tačno razlog, jer sam rad svog prijatelja i bivšeg saigrača Siniše Mihajlovića pratio sa strane, ali niste napravili sve što ste mogli. Šteta.

Mogu li Safet Sušić i njegova „klapa“ da budu prijatno iznenađenje SP?

– Mogu i te kako. Pod uslovom da budu kompletni, fizički i psihički maksimalno spremljeni. I ne doživljavaju sebe kao autsajdere, jer to nisu. Baš sam optimista. Ako ne upadnemo u neku „grupu smrti“, možemo u drugi krug.

Vratite Nemanju Vidića

Da je kojim slučajem selektor Srbije, popularni Meho bi odmah vratio Nemanju Vidića među „orlove“.

– Igrači njegovog kalibra, iskustva i harizme moraju uvek imati mesto u timu, naročito ako je ekipa mlada kao srpska. Imate veliki potencijal, ne samo u A reprezentaciji već i u omladinskoj selekciji, ali tim dečacima su potrebni stariji momci za oslonac i putokaz. Čuo sam da se Vidić sam povukao, ali siguran sam da se ne bi oglušio o taj poziv. On se ne odbija.

Čekajući pravi poziv

Nekadašnji majstor sa sredine terena ne žuri u novom trenerskom poslom niti sa izjašnjavanjem o ideji splitskog Hajduka da ga dovede za sportskog direktora.

– Je li izabrala Srbija novog selektora? Razmišlja li o strancu koji govori vama razumljiv jezik? (smeh). Nije da me bombarduju pozivima, ali nije ni da nisam neinteresantan klubovima i savezima. Čekajući pravu, odbio sam ponudu jedne afričke reprezentacije i nekoliko drugoligaških ekipa iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari