Gradska vlast gluva za argumente privatnih vrtića: Kada će početi obustava rada u privatnim predškolskim ustanovama? 1

Privremeni organ grada Beograda usvojio je na današnjoj sednici odluku da novac na ime subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima ubuduće uplaćuje direktno na račune privatnih predškolskih ustanova, a ne roditeljima kao što je sada slučaj, potvrđeno je Danasu u udruženju privatnih vrtića.

Za argumentaciju vlasnika privatnih beogradskih vrtića da će im ovakav način finansiranja ozbiljno ugroziti poslovanje predstavnici vlasti u Privremenom organu su bili gluvi.

Prema saznanjima Danasa, obustava rada u skladu sa zakonom u privatnim beogradskim vrtićima mogla bi da počne od 1. decembra, ali zvaničnu odluku o daljim koracima članovi Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda saopštiće u petak na konferenciji za medije.

„176 tačaka dnevnog reda usvojeno je za manje od 15 minuta“, napisao je Dobrica Veselinović, član Privremenog organa grada Beograda, na svom profilu na društvenoj mreži Iks (X).


Veselinović je naveo i da su „na početku objedinili tačke i stavili 140 tačaka po skraćenom postupku što isključuje raspravu“.

Po skraćenom postupku usvojeno je rešenje o utvrđivanju ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad i ona će od 1. decembra iznositi 33.000 dinara.

Ovaj iznos Grad će plaćati na ime subvencije za decu koja pohađaju privatne vrtiće.

„Uplata naknade troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi vrši se na tekući račun privatne predškolske ustanove u kojoj dete boravi“, navodi se, između ostalog, u odluci Privremenog organa.

Predviđeno je objavljivanje javnog poziva za zaključivanje ugovora o učešću Grada Beograda u naknadi troškova boravka dece u privatnim vrtićima, a na javnom pozivu će moći da učestvuju samo verifikovane ustanove.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove iz oblasti obrazovanja i dečje zaštite utvrdiće spiskove privatnih predškolskih ustanova koje ispunjavaju uslove za zaključenje ugovora, piše u odluci.

Iz Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova se pitaju kakvi se spiskovi najavljuju kada već postoje podaci koji privatni vrtići su verifikovani i kažu da im ovo liči na pravljenje „spiskova za odstrel“.

– Mi smo protiv objavljivanja javnog poziva jer je nezakonit. Drugo, treba da sa predškolskim ustanovama koje se jave sklope ugovor, a potpuna nepoznanica je šta taj ugovor sadrži. Ustanove koje se jave na javni poziv biće na jednom, a koje se ne jave na drugom spisku. Pitanje je kome će da šalju decu, recimo, sledeće godine koja se prijave za refundaciju, da li će prioritet imati ovi sa spiska ili oni koji su neposlušni. Ko nas to deli i zašto nas deli – pita Milka Mihailović, koja je na čelu Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova.

Što se tiče štrajka, ona objašnjava da su predškolske ustanove po zakonu obavezne da obezbede minimum procesa rada.

– To je dve trećine procesa rada. Ako je radno vreme devet sati, mi smo u obavezi da radimo šest sati. Za razliku od njih koji nisu hteli da nas saslušaju i čuju mi ćemo da ispoštujemo sve što zakon nalaže. Ne možemo da stupimo u obustavu rada u ovom mesecu jer je usluga već naplaćena. Oni će da raspišu javni poziv, a mi ćemo da stupimo u obustavu rada najverovatnije 1. decembra – kaže Mihailović, koja sve što se desilo vidi kao poniženje struke i svih koji se bave decom.

Mihailović je prethodno za Danas pojasnila da bi prelazak na novi sistem finansiranja, koji liči na budžetski, proizveo teškoće u poslovanju privatnih vrtića, koji mahom posluju iz obrtnih sredstava, a po novoj odluci bi na isplatu morali da čekaju od 45 do 90 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari