Deo privatnih beogradskih vrtića odlučio da se prijavi na javni poziv Grada 1Foto: Medija centar

Većina članova Unije beogradskih privatnih predškolskih ustanova odlučila je da se prijavi na javni poziv Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, iako im nije predočena sadržina ugovora koje bi trebalo da potpišu, a kojim bi novac na ime subvencija za plaćanje privatnih vrtića Grad uplaćivao direktno na račune privatnih predškolskih ustanova.

Portpalka Unije Marija Kiković rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da do sada nijedna privatna predškolska ustanova nije potpisala ugovor, niti zna njegovu sadržinu, ali je većina iz tog udruženja odlučila da se prijavi na javni poziv uverena da će Sekretarijat održati obećanje i ponuditi ugovore koji će za privatne vrtiće biti prihvatljivi.

Kiković je rekla da su iz Sekretarijata dobili obećanje da će subvencije za decembar biti isplaćene vrtićima do 5. januara i da su predškolske ustanove koje su se prijavile na javni pozov obezbedile sredstva da bi u decembru mogle nesmetano da rade, budući da nikakvih uplata neće biti.

Samo dva dana ranije, Savez udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda, čiji je i Unija član, zamrznuo je najavljenu obustavu rada u privatnim vrtićima, budući da je novom odlukom ostavljena mogućnost da se finansiranje nastavi po starom, odnosno da Grad subvencije uplaćuje direktno roditeljima.

Uz to su predstavnici Saveza na adrese više institucija uputili niz pitanja o tome kako će privatni vrtići funkcionisati u narednom periodu.

Odgovore do danas nisu dobili, a nisu ni članovi Unije.

I sama portparolka Unije rekla je da su vlasnici privatnih predškolskih ustanova zabrinuti jer i dalje imaju mnogo nedoumica, a nova odluka koju je usvojio Privremeni organ grada Beograda, stupa na snagu od 1. decembra.

Kiković je rekla da je po odluci Grada Beograda ostavljena mogućnost da se naknade i dalje uplaćuju na račune roditelja, ali i da se privatni vrtići prijave na javni poziv i time se odluče da novac dobijaju direktno od Grada.

Ona je rekla da i dalje nemaju odgovore na pitanja o tome kakav će ugovor biti ponuđen, da li će postojati diskriminatorno ponašanje prema ustanovama koje se nisu prijavile na javni poziv, šta će se desiti ako neki roditelji ne daju saglasnost da se subvencija uplaćuje na račun vrtića, što je neohodan uslov.

Na pitanje predsednice Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda Milke Mihailović da li Unija ima neka nova saznanja, budući da su do utorka nastupali zajednički i borili se da se zadrži dosadašnji način uplate subvencija, Kiković je rekla da to udruženje i dalje ostaje članica Saveza, a da su se na istupanje u medijima odlučili da bi odgovorili na pitanja koja svakodnevno dobijaju od saradnika i roditelja.

– Ovo je način da kažemo javnosti da nemamo uvid u ugovore, a danas je poslednji dan javnog poziva. Nijedna privatna predškolska ustanova nije zaključila ugovor jer ga nije ni videla, a kada bude poznat svaki vlasnik privatnog vrtića će odlučiti da li mu je prihvatljiv. I pored nepoznanica Unija je donela odluku da se prijavi verujući obećanjima koje su nam dali iz Sekretarijata. Naš tim smatra da ovo može da bude povoljna situacija za vrtiće, roditelje i decu, uz zadržavanje prava da odluku promenimo ako ponuđeni ugovor bude štetan – rekla je Kiković.

Ponovila je da je Unija dobila čvrsto uverenje Sekretarijata da će novac za decembar biti uplaćen do 5. januara.

– Verujemo da će se to realizovati, a ukoliko se novac ne isplati do tada, Unija će dalje predložiti da se obustava rada momentalno sprovede – kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari