Hoće li privatni vrtići u Beogradu obustaviti rad? 1Foto: FoNet/Fondacija Đoković

Skupština Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova odlučila je da se najavljena obustava rada zamrzne u periodu do 60 dana, uz mogućnost da se odluka o štrajku aktivira u „neophodnom trenutku zbog nepoštovanja dogovorenog“.

Kao razog za odlaganje obustave rada iz Saveza navode to što je odlukom Privremenog organa grada Beograda ostavljena mogućnost da isplata subvencija bude nastavljena po starom sistemu, tako što će Grad novac uplaćivati direktno roditeljima, a ne na račune privatnih predškolskih ustanova.

Nova odluka takođe predviđa i mogućnost da se privati vrtići odazovu na javni poziv Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i da im bude isplaćen novac po osnovu subvencije.

Iz Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova kažu da model javnog poziva sadrži veliki broj nepoznanica i pitanja, od ugovora koji se potpisuje, izjava saglasnosti roditelja, garancija dinamike isplate.

Nepoznanica je i da li će protiv privatnih vrtića koji se neće odazvati na javni poziv biti preduzete represivne mere i da li će doći do kašnjenja u isplati subvencija roditeljima.

Privatni vrtići, mnogo nepoznanica

„Do danas nismo dobili odgovor na ta pitanja, iako su imejlom upućena na adrese Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, Odseka za finansije Grada Beograda, Privremenog ograna Grada Beograda, Ministarstva finansija, Uprave za trezor, kabineta gradonačelnika, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Zaštitnika građana i kabinetima ministra Gorana Vesića, premijera i predsednika. Do danas je stigao samo odgovor od Ministarstva finansija, koje se oglasilo nenadležnim“, saopštili su iz Saveza.

U međuvremenu je, dodaju, upućen dopis i v. d. sekretarki za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandri Čamagić i zatražen hitan prijem, ali ni na taj zahtev nisu dobili odgovor.

Predstavnike Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova koji okuplja sva četiri beogradska udruženja privatnih vrtića, odnosno 187 privatnih ustanova, pre nekoliko dana primio je na razgovor Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Obradović za Danas pojašnjava da je sa predstavnicima privatnih vrtića razgovarao kao član Privremenog organa grada Beograda, budući da je u tom svojstvu učestvovao u radu sednice ovog tela, iako nije glasao za spornu odluku.

– Nakon usvajanja te odluke obratili su mi se predstavnici udruženja privatnih vrtića i zamolili za pojašnjenje kao člana Privremenog organa i ja sam ih primio u Skupštini grada. Apelovao sam da njih da se još jednom obrate nadležnima u Skupštini grada i pokušaju da dobiju odgovore pre nego što obustave rad. Šapićeva administracija je napravila haos, ali zbog toga ne smeju da ispaštaju deca i roditelji. Dakle, ja sam apelovao da se nađe rešenje, jer bi, da je štrajk počeo, i juče i danas preko 20.000 dece i njihovih roditelja bilo u problemu zbog toga što neko neće da pruži informacije, što je besmisleno – kaže Obradović.

Dodaje da je ovim gestom želeo i da pošalje poruku kako treba da izgleda gradska vlast – da se ide ka rešenjima, a ne ka problemima i da je obaveza, dužnost i dobra praksa da svima koji žele razgovor i obrazloženje nosioci vlasti to i omoguće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari