Zašto su vlasnici privatnih beogradskih vrtića najavili obustavu rada? 1Ilustracija Foto: Pixabay/mac231

Od juče u 11 sati počeo je da teče rok od 96 časova koje su predstavnici privatnih beogradskih predškolskih ustanova dali nadležnima u Skupštini grada da odustanu od ideje da subvencije roditeljima za boravak dece u vrtićima uplaćuju direktno na račune privatnih obdaništa.

Po isteku ovog roka zastupnici vlasnika privatnih vrtića saopštiće javnosti na koji način će i kako stupiti u obustavu rada, ukoliko u međuvremenu Grad ne bude odustao od svoje namere.

Milka Mihailović, predsednica Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda, za Danas demantuje pisanje nekih medija da će privatni vrtići obustaviti rad od 1. decembra.

Ona kaže da je taj datum pominjan kao dan od kada bi, prema najavi gradonačenika Beograda Aleksandra Šapića, nova odluka trebalo da stupi na snagu, a da će skupština Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova koja je u stalnom zasedanju, o narednim koracima uskoro obavestiti javnost.

Šapić je, podsetimo, srednom oktobra kazao da će od 1. decembra subvencija za decu koja pohađaju privatne vrtiće biti povećana sa 28.000 na 33.000 dinara i da će biti uplaćivana na račune vrtića.

„Od sada roditelji neće dobijati novac, već će potpisivati ugovore sa vrtićem, a mi ćemo vrtićima isplaćivati direktno novac. Takođe, vrtići će biće dužni da podnose izveštaje o broju dece i snosiće konsekvence ukoliko na bilo koji način to prekrše. Ugovorom koji budu potpisali biće obavešteni kako o svim prednostima koje dobijaju, tako i o obavezama koje preuzimaju“, saopštio je Šapić na konferenciji za novinare sredinom oktobra.

Zašto se prelazi na ovakav sistem predstavnicima privatnih vrtića do danas nije objašnjeno.

– To je ključno pitanje koje uporno postavljamo. Oni su rekli da će biti lakše i brže. Nekom će biti lakše, ali će nekima biti ozbiljno teže. Naknadu koju su roditelji dobijali kao vid socijalne pomoći porodicama sa decom Grad namerava da uplaćuje na račune privatnih predškolskih ustanova čime se menja autonomija našeg poslovanja, otežava nam se poslovanje i u krajnjem slučaju, to je protivzakonito. Roditelji su do sada plaćali troškove boravka do 10. za tekući mesec, a ukoliko bi nova odluka stupila na snagu rok isplate bi bio od 45 do 90 dana – navodi Mihailović.

Ona dodaje da privatni vrtiči uglavnom posluju iz obrtnih sredstava.

– Ćak i da je rok 45 dan to je mnogo, jer treba platiti zakupe objekata, budući da većina privatnih predškolskih ustanova nema svoje objekte, već ih iznajmljuje. Tu su i ishrana, energenti, didaktička sredstva, velika stavka su plate zaposlenih. Sve se to dovodi u pitanje i stvara nesigurnost u poslovanju – kaže Mihailović.

Ona napominje da su se sa nadležnima sreli samo jednom.

– Sa v.d. gradskom sekretarkom za obrazovanje i socijalnu zaštitu smo imali sastanak 3. novembra. Argumentovano smo izneli svoje strahove i neslaganja sa novim rešenjem. Predložili smo i da se odluka odloži do 1. marta kako bismo u međuvremenu sproveli kvalitetnu javnu raspravu i kada budu i mirnije političke prilike, odnosno kada izađemo iz izbornih aktivnosti. Naš predlog nije prihvaćen. Bilo je uzmi ili ostavi. Potom smo krenuli s našim aktivnostima – navodi Mihailović.

Ona kaže da je Savez okupio predstavnike sva četiri udruženja privatnih prestoničkih vrtića, u kojima je 80 odsto od ukupnog broja privatnih obdaništa u Beogradu. Svi oni su u sistemu subvencija Grada.

Komentarišući to što su se na njihovoj jučerašnjoj konferenciji pojavili predstavnici opozicionih političkih partija, naša sagovornica kaže da je Savez strukovno udruženje i da njihove aktivnosti nemaju veze sa politikom, ali da im je „dobrodošla pomoć svih koji žele da shvate ozbiljnost situacije u kojoj su se našli privatni vrtići“.

Kako nezvanično saznajemo, za danas je zakazana sednica Privremenog organa Grada Beograda na kome će jedna od tema biti i poslovanje privatnih vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari