Kada Hotić: Suđenje je farsa, čekam pravdu 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Pred Specijalnim sudom danas nije održano suđenje u predmetu za ratne zločine „Srebrenica – Kravice“ pošto se nijedan od sedmorice svedoka nije pojavio u sudnici. Naredni glasvni pretres zakazan je za 14. januar 2019. godine.

Nedeljko Milidragović i još sedmorica optuženih terete da su, kao pripadnici Centra za obuku „Jahorina“ Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, 14. jula 1995. unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, opština Bratunac u Bosni i Hercegocini, ubili najmanje 1.313 bošnjačkih civila. Suđenje je počelo tek u februaru 2017. godine.

S obzirom na to da se svedoci danas nisu odazvali pozivu suda, presedavajuća većem, sudija Mirjana Ilić predložila je da se pisani dokazi unesu u sudsku dokumentaciju, ali su se advokati optuženih tome usprotivili, negodujući da se u dokaze unese izveštaj istražitelja Haškog tribunala, zbog čega je suđenje ipak odloženo.

Kada Hotić iz Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, kaže za Danas da je suđenje za zločin u Kravicama farsa, ali da se ipak nada da će sud optužene proglasiti krivim.

– Očekujem da se ovaj narod osvesti i da osudi zlo. Nisam optimista, ali ipak čekam pravdu. Moj brat je jedan od tih 1.313 ubijenih civila. Odsečena mu je glava, mučki je ubijen – istakla je Kada Hotić, kojoj su u Srebrenici ubijeni i suprug Senad i sin Samir.

Kao i na prethodnim suđenjima, optuženi imaju podršku predstavnika Srpske radikalne stranke (SRS). U Specijalnom sudu je jutros od visokih fukionera bila prisutna Vjerica Radeta, ali i Zoran Borjan, član veća opštine Zemun, koji je na prethodnom suđenju održanom u novembru, ženama koje su pratile suđenje iz publike rekao: „Mamu vam j…. izdajničku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari