Ramzan Kadirov inaugurisan je drugi put za lidera Čečenije, te mu je u utorak zvanično počeo novi petogodišnji mandat. Ceremoniji je prisustvovao Aleksandar Kloponin, zamenik premijera i izaslanik predsednika Ruske Federacije za severni Kavkaz; delegati iz državne Dume; Ravil Gajnutin, predsedavajući Saveta muftija Rusije i drugi istaknuti verski lideri i političari. Kadirov je položio zakletvu na dva jezika – ruskom i čečenskom.


Pres služba lidera i Vlade Čečenije saopštila je da su gosti odmah po dolasku posetili grobnicu prvog čečenskog predsednika Ahmata Kadirova. Kako navodi Itar-Tas, u Groznom i širom Čečenije vladala je svečarska atmosfera. Grad je bio okićen ruskim i čečenskim zastavama.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je 28. februara predložio Parlamentu Čečenije da razmotri kandidaturu čečenskog lidera za funkciju. Delegati republičkog parlamenta 5. marta su potvrdili imenovanje Ramzana Kadirova za lidera Čečenije. Aktivnosti Kadirova na mestu šefa Republike podržalo je 92 odstro građana Čečenije. Čečenija je „deo Ruske Federacije, a čečenski narod je branilac Ruske Federacije. To je bilo tako i ostaće tako“, rekao je Kadirov u obraćanju delegatima čečenskog parlamenta.

Predsednik čečenskog parlamenta Dukavaha Abdurakmanov ukazao je na zasluge Kadirova kada je reč o restauraciji i razvoju Republike. „On je dao sve od sebe i ostvario je sve čemu se čečenski narod nadao. Kadirov sada gradi gradove i gleda daleko u budućnost. On nije samo šef Republike, već i nacionalni lider čečenskog naroda, a u svetu ima tri miliona Čečena“, naglasio je Abdurakhmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari