Kakav je bio Musolini privatno? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Samo jedan reporter prekoračio je prag Dučeove vile. Svoju priču o tome kakav je Musolini bio privatno preneo je u filmu.

Musolinijeva vila je bila udobna, ali potpuno bez luksuza. Imao je samo jednog slugu. Dan je Duče počinjao jahanjem, a njegova supruga odlazila je sama na pijacu i pazarila namirnice. I pored puno posla, uvek je dolazio kući na ručak na vreme, a ponekad bi se sa porodicom iskrao u bioskop i iz radne sobe.

Kakav je bio Musolini privatno? 2

Ovako prvi film o privatnom životu Musolinija opisuje fašističkog vođu. Film se sa nestrpljenjem očekivao u Njujorku neposredno pred Drugi svetski rat, piše Pravda.

Šef italijanske Vlade pre osam decenija živeo je u vili van grada. U blizini su se svakog dana mogli naći novinari, koji su čekali besumučno da “uhvate” Musolinija. Ipak, do tada nijednom novinaru nije pošlo za rukom da napravi reportažu sa Dučeom.

“To i nije bio pravi novinar, već američki filmski reporter”, piše Pravda. “Taj reporter živi već godinama u Rimu i već je pratio Musolinija na putu po Africi. On je dobio dozvolu da snima Musolinija, ali pod uslovom da ne beleži njegov porodični život. Reporetr je obećao, ali obećanje nije ispunio”.

Kakav je bio Musolini privatno? 3Pravda piše još kako u tom trenutku Hitler stiže na svečani doček u Rim, kao i da će ga na prijemu, pored Musolinija, dočekati i italijanski kralj.

Koliko je grad Leskovac pre rata bio napredni privredni centar svedoči i tekst iz Pravde od istog dana. List piše kako je Leskovac 1938. godine imao 30 i nešto industrijskih preduzeća, više od 700 trgovinskih  radnji i 350 zanatskih. Leskovac je ulagao više od 28 miliona dinara, što je više nego što je za privredu davao i Niš i Kragujevac, a i Vranje.

Ipak, veliki problem sa kojim se grad u tom trenutku suočavao jeste – nedostatak vode, pa i minimalne higijene. Mnogi delovi bili su – smetlište.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 Vreme na naslovnoj piše o bojkotu američkih Jevreja antisemitskih država, ali se još ne zna koje su to zemlje.

“Austrija sa 100 miliona ovaca po svojoj vuni čuvena je u svetu, dok Jugoslavija sa 10 miliona ovaca ne može da zadovolji ni svoje potrebe” – ovako glasi naslov u rubrici Privredni život lista Vreme. Novinar piše da austrijska ovca daje prosečno četiri i po, a naša samo jedan kilogram vune.

Kakav je bio Musolini privatno? 4

Naše ovce su tako davale 12,5 miliona kilograma vune, a trebalo je da dobijamo 50 miliona kilograma. Tako je Jugoslavija morala da je uvozi i to po prilično nepovoljnim carinskim uslovima.

List piše da je i jugoslovenska vuna generalno dosta jeftina, što ubija industriju, kao i niska cena mleka.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari