Kako beogradske ulice vaspitavaju decu? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan 1911. godine dnevni list „Mali žurnal“ objavio je tekst o (ne)vaspitanju dece, koja sve češće vreme provode na ulici.

Kako piše Mali žurnal, “kod nas” se veoma malo pazi na vaspitanje dece, a pogotovo u porodicama nižeg staleža.

Naime, deca se najčešće vaspitavaju po ulicama – svaka je ulica puna i muške i ženske dece jer, kad god nisu u školi, vreme provode napolju.

Zapitali ste se kakve su to njihove igre?

To je tek priča za sebe.

Kako beogradske ulice vaspitavaju decu? 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Deca se na ulici jure, gađaju kamenjem i “grde najpogrdnijim rečima, koje čuju od mangupa”, vuku za kosu, te se “vežbaju raznim nevaljalstvima”.

Međutim, na ulici se prethodnog dana našla i jedna odrasla devojka, za koju Mali žurnal kaže da je već bila dovoljno odrasla da bi pomagala majci ili se bavila ručnim radom.

“Međutim, ona je grdila i palacala kao apsida, tukući se kamenjem sa muškarcima, koji su joj najbezobraznijim pogrdama vraćali”, naveo je autor teksta.

Postavlja se pitanje ko je onda kriv za nesreće koje se “u tolikom obliku javljaju”, a odgovor je vrlo jednostavan – roditelji, pogotovo majke.

Ljudi su već pokušali da pitaju majke zbog čega dopuštaju svojoj deci da se igraju na ulici, one bi spremno odgovorile da i dete treba malo da se zabavlja, a ulica izgleda predstavlja najbolje mesto za to, I pored dvorišta koje ima svaka kuća.

Kada su u pitanju druge varoši, za decu koja u svojim kućama nemaju dvorišta, napravljena su zabavišta, gde zajedno provode svoje slobodno vreme, i to pod nadzorom.

Autor teksta za kraj je poručio da majke treba da obrate pažnju na vaspitanje svoje dece, pogotovo ženske, da bi jednog dana bile “dobre i pametne domaćice”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari