Kako da Niš bude lider u borbi protiv korupcije?

Grupa antikorupcijskih aktivista pokušava da oživi donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje gradskog antikorupcijskog tela

Ostavite komentar


  1. jer nisu predviđene prostornim planom, niti nižim planovma, pa ni ne postoji zakonska mogućnost izdavanja građevinske dozvole. To znači da iz našeg ministarstva za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu neko demonstrira moć izdavanjem dozvola za naplatne rampe koje su na mestima na kojima ne bi ni smele da budu i koje će stvarati saobraćajni kolaps u gradu Nišu.
    Tu dolazimo do novog gaženja zakona o javnim nabavkama. Poslove izrade planova grad Niš ne daje na tendere, nego ih prosleđuje svom gradskom preduzeću za urbanizam. Gradska urbanistička preduzeća nisu gradske firme koje se bave komunalnom delatnošću, pa se neposrednom pogodbom krši Zakon o javnim nabavkama, koji jeste precizan. Ako poštuješ zakon o javnim nabavkama, onda ćeš posao neposrednom pogodbom moći da dodeliš JKP“Naisus“ koji brine o vodovodu i kanalizaciji, ali ne i gradskom zavodu za urbanizam, nego ćeš za te poslove morati da rspisuješ tender, što je dobro za gradsku kasu, jer bi tada niški zavod morao da radi po cenama po kojima radi kada učestvuje na tenderima van Niša.
    Banđur u onom intervjuu JV tvrdi da bi ih telo koje bi se bavilo korupcijom i kriminalom paralisalo u radu, čime je priznao da službenici gradske uprave i kabineta gradonačelnika ne žele da poštuju zakone.
    Nije problem u službenicam koji krše zakone, problem je u Niškom tužiaštvu koje ne reaguje na kršenje zakona od strane gradskih službenika. Da pravosuđe funkcioniše ne bi Banđur, niti bilo koji drugi političar ili stalnozaposleni u gradskoj upravi ni smeo da pomisli da krše zakone.
    Ipak, najfascinantnija je dozvola za naplatne rampe u Nišu, a da one nisu predviđene ni jednim planskim dokumentom. Bilo bi interesantno da Zorana pojasni kada su krenuli radovi na izgradnji rampi, kada su izdate dozvole i koji je osnov bio za početak radova i izdavanja dozvola. Ovo pitanje nema dodirne tačke sa politikom, sve je u proceduri, a ona ih…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.