Kako do operacije kuka ili kolena posle dugog čekanja na listama RFZO? 1Foto: Pixabay/sasint

Republički fond za zdravstveno osiguranje uputio je poziv pacijentima koji najduže čekaju na listi čekanja za ugradnju endoproteze kuka i kolena da se izjasne da li žele da budu preusmereni u zdravstvenu ustanovu u kojoj operacija može da se obavi u najkraćem roku, saopštio je RFZO.

– Poziv na kućnu adresu upućen je osiguranicima sa liste čekanja za ortopedske intervencije koju je RFZO formirao na osnovu podataka dobijenih od zdravstvenih ustanova. Cilj ovog izjašnjavanja jeste da pacijenti budu operisani u što kraćem roku, a popunjeni upitnik treba da dostave Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje – naveo je RFZO.

Kako je Danas prethodno pisao liste čekanja za ortopedske intervencije su najduže, s tim da bi ovaj problem mogao da se reši preraspodelom pacijenata između ustanova.

Primera radi dok se na ugradnju veštačkog kuka na Institutu za ortopediju Banjica čeka deset godina, u KBC Zemun ili Zvezdara ova procedura čeka se oko godinu dana.

Odgovarajući na pitanje zašto se ne uradi preraspodela pacijenta između ustanova tako da se građani upućuju u manje opterećene bolnice, iz RFZO su tada kazali da pokušavaju trenutno da urede liste čekanja.

Oni su naveli i da je „uslov za preraspoređivanje i pristanak pacijenta da bude upućen u drugu kliniku, sa čim se pojedini pacijenti u prošlosti nisu slagali“.

Prema Pravilniku o listama čekanja lekari odnosno zdravstvene ustanove bi trebalo pacijente da stavljaju na listu čekanja u onu ustanovu u kojoj najbrže mogu da dobije određenu uslugu.

Imajući ovo u vidu ostaje nejasno zašto se pojedini pacijenti dodaju na liste čekanja za ustanove koje su i najopterećenije, poput Instituta Banjica.

Pravilnik takođe navodi i vreme u kome se zdravstvena usluga mora dobiti. Tako se ugradnja kuka ne može čekati duže od godinu dana.

Odgovarajući na pitanje da li pacijenti koji čekaju duže od ovog propisanog roka na listama čekanja mogu pregled ili operaciju uraditi privatno pa zatražiti refundaciju Fonda, iz RFZO-a kažu da refundacija nije predviđena za usluge za koje se formira lista čekanja.

– Osiguranici nemaju pravo na refundaciju za preglede i operacije za koje je propisana lista čekanja, kao što su magnetna rezonanca, skener, koronarografija srca, ugradnja veštačkog kuka ili kolena i slično, kao i za redovne kontrole – rekli su iz RFZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari