Kako humanitarna pomoć za Ukrajinu zaobilazi prepreke 1Foto: EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO

Uprkos dogovorima ruske i ukrajinske strane da se osiguraju koridori za bezbedan protok civila u jednom i humanitarne pomoći u drugom smeru, stanje na terenu pokazuje da postoji još mnogo prepreka na putu.

Kako prenosi Asošiejted pres, brojne humanitarne organizacije su se požalile da se pomoć Ukrajincima unutar zemlje ne može dostaviti regularnim kanalima. Zbog ovoga, prema navodima Ujedinjenih nacija, većina humanitarnih napora usmerena je ka ukrajinskim izbeglicama kojih u ovom trenutku ima oko 1,2 miliona. Iz UN-a dodaju da će potreba za humanitarnom pomoći biti ogroma. Prema procenama ove organizacije pomoć će biti potrebna za oko 12 miliona ljudi u Ukrajini i četiri miliona izbeglica koliko očekuju u periodu koji sledi.

Filipo Grandi iz UN-ove agencije za izbeglice je kazao AP-u da je njegova agencija već primila više od 40 miliona dolara privatnih donacija od pojedinaca i kompanija. Ipak, procena ove agencije da će za pomoć biti potrebno oko 1,7 milijardi dolara.

Brojne američke kompanije su se obavezale da će uplatiti humanitarnu pomoć UN-u. Tako je Amazon obećao uplatu od 5 miliona dolara, a zaposleni u ovoj kompaniji će uplatiti još toliko. Snepčet je najavio uplatu od 15 miliona dolara, a Airbnb je ponudila besplatan privremeni smeštaj za oko sto hiljada izbeglica iz Ukrajine.

Korisnici Airbnb-a, aplikacije koja posreduje između vlasnika smeštaja i osoba koje žele da ih iznajme, su takođe pokrenuli akciju humanitarne pomoći, pronalazeći način da zaobiđu prepreke. Naime, kako prenosi CNN, veliki broj korinsika ove aplikacije uplaćuje sobe vlasnicima iz Ukrajine, bez ikakve namere da u istima borave, na taj način dostavljajući novčanu pomoć ljudima u ratom pogođenim oblastima. Kako je rekao portparol kompanije 2. i 3. marta bilo je više od 61.000 zakupljenih noćenja u Ukrajini. Više od polovine zakupili su Amerikanci.

Grupa od petnaest vodećih humanitarnih organizacija iz Velike Britanije okupljenih u Komitet za hitne slučajeve u katastrofama saopštila je da je prikupljeno više od 85 milona funti pomoći za Ukrajinu, navodeći da je to “apsolutno neverovatan” gest podrške od strane britanske javnosti. Govoreći za BBC, izvršni direktor Komiteta za hitne slučajeve u katastrofama Saleh Said je apelovao na građane da doniraju novac ističući da će transport robe od UK trajati dugo, a da je ljudima u Ukrajini trenutno potrebniji novac. On je upozorio da će pomoć za Ukrajinu verovatno biti potrebna mesecima i godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari