Kako je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić postao počasni građanin Prizrena? 1Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić proglašen je za počasnog građanina Prizrena.

„On je predsednik koji je ostavio pečat podrške Albancima“, rekao je gradonačelnik Prizrena Šaćir Totaj ukazujući da je čast što Prizren daje ovo priznanje bivšem hrvatskom predsedniku. Mesić se zahvalio rekavši da je u pravo vreme uradio ono što je trebalo da uradi.

Još od 2010. Mesić je počasni građanin glavnog grada Kosova kada mu je uručena i zlatna bista Boginje na tronu, koja je simbol Prištine.

Iste godine tadašnji kosovski predsednik Fatmir Sejdiu odlikovao je Mesića „Zlatnom medaljom nezavisnosti“ za doprinos koji su Hrvatska i hrvatski predsednik dali za „slobodu i nezavisnost Kosova“. Mesić je počasni građanin i u nekoliko drugih kosovskih opština.

Smatra da je „Srbija umorna od nepriznavanja Kosova“, zbog čega je u stanju invaliditeta te da će „pokušati da uspostavi stvarne veze sa Kosovom“. Smatra da bi EU trebalo da ubrza procedure za integraciju Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Evropu. Nužno je, naveo je nedavno, uključivanje SAD u proces dijaloga Kosova i Srbije ističući kao primer hrvatsko-bosanski proces.

„Videlo se tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da Evropa nije imala moć da učini sve da dođe do istinskog mira. Evropa danas nema lidera, Evropa je kratkovida u politici u odnosu na Ameriku. Stoga, Amerika mora da bude angažovana, kao što je posvećena miru u Bosni i Hercegovini, tako će biti angažovana i na Kosovu“, naglasio je Mesić.

„Usijane glave“, posebno, kaže, u Srbiji i entitetu BiH Republika Srpska misle da mogu ponovo da osvoje svet. „Oni koji govore o srpskom svetu opet pozivaju na promenu granica, ali tu Aca Vučić ne može ništa, pa ni Milorad Dodik u BiH, ali mogu da stvaraju nesporazume, prepreke. Oni su remetilački faktor i Evropa i Amerika to treba da shvate“, kazao je prošlog meseca.

Srbija se preko SPC meša i u unutrašnje stvari Crne Gore, smatra Mesić, gde se promoviše politika takozvanog „srpskog sveta“. Od 2007. je počasni građanin Podgorice a pre tri godine Mesiću je u Sarajevu uručeno priznanje počasnog građanina.

Jedan je od autora Apela za spas Bosne i Hercegovine, uz Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog, u kojem ističu da je građanska država jedino rešenje za BiH. „Da sam predsednik Republike u trenutku kada bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o otcepljenju od BiH“, govorio je 2010, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini“.

Tada je ukazivao na to da Dodik igra na kartu zamora: „Misli da će se svet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcepljenju, neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija biće ostvarena.“ Dodik i Dragan Čović, lider HDZ BiH, tandem su, smatra Mesić, razbijača Bosne i Hercegovine.

Mesić je bio veliki protivnik osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na jesen 1991. smatrajući da je reč o pandanu Republici Srpskoj, o potezu koji je na liniji trajne podele, a u konačnici i uništenja BiH.

Memoari Stjepana Mesića izdati su dva puta: 1992. pod naslovom „Kako smo srušili Jugoslaviju – politički memoari“, a dve godine kasnije sa promenjenim naslovom „Kako je srušena Jugoslavija“. Poslednji je predsednik Predsedništva SFRJ i jedini hrvatski političar koji je bio predsednik države, premijer i predsednik Sabora.

Oprobao se i kao glumac. Od 1961. je u braku sa Milkom Mesić, sa kojom ima dve ćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari