Kako je izgledao prvi broj Danasa? 1Foto: BC

„Nema povratka svih Srba“, glasio je glavni naslov na prvoj strani prvog broja lista Danas, ponedeljka 9. juna 1997. godine, koji je koštao 1,5 dinara.

Reč je o vesti agencije Beta, odnosno citatu predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je u Vukovaru prethodnog dana izjavio da neće biti dozvoljen povratak svima koji su izbegli.

„Ne može biti govora da se svih 150 ili 200 hiljada vrate, pa da ponovo imamo razdor i rat“, rekao je Tuđman o povratku Srba, a preneo je naš list na naslovnoj strani.

Na dnu iste strane tekst „Od Danas“. „Kažu nam da nije dobro vreme za start novih novina. Narod nema novca, leto je na pragu, a kiosci štampe već su odavno prebukirani. U pravu su. Kažu nam da je teško, gotovo nemoguće, opstati ako iza lista ne stoji ni vlast, ni opozicija, ni Brisel, ni Vašington, ni policija, ni trgovci belim robljem i žitom, ni biznismeni sa političkim ambicijama. Opet su u pravu“, piše u uvodniku redakcije, čiji je prvi urednik bio Grujica Spasović, a direktor Božidar Andrejić.

Redakcija je navela da se nada da je to sve bilo „do Danas“.

„Iako iza 17 novinara, koji su pokrenuli ovaj list, stoji više od 400 godina profesionalnog iskustva, znamo da smo postavili teške zadatke, ali da, kad-tad, oni moraju da počnu da se rešavaju. Još pre šezdesetak godina Njujork tajms je zapisao ključnu rečenicu: Niko ne može biti objektivan, ali objektivnost mora biti cilj. Krenuli smo u ovu avanturu sa uverenjem da za dobre novine nema lošeg vremena“, isticalo se, između ostalog, u tekstu o osnivanju Danasa.

Kako je izgledao prvi broj Danasa? 2Među vestima tog 9. juna našla se da je Vlada Srbije prodala 49 odsto Telekoma italijanskoj i grčkoj kompaniji STET i OTE, zatim sportski dodatak na četiri strane i autorski tekst generala Vuka Obradovića, „ekskluzivno posle pet godina ćutanja“, o tome ko je doneo odluku za vojnu akciju u Sloveniji. Taj tekst nosio je naslov „‘Rat’ mimo uobičajene procedure“.

Na Kulturi je objavljen intervjuu sa režiserom Srđanom Dragojevićem pod naslovom „Loš film je apologija kriminala“. Razgovor je vodila novinarka Nataša Odalović, posle filma „Lepa sela, lepo gore“, koji je osvojio devet međunarodnih nagrada.

„Ne spadam u ljude koji misle da su zbog sadašnjih svađa u opoziciji uzalud šetali“, rekao je Dragojević odgovarajući na pitanje o svojim političkim aktivnostima.

Lik dana u Danasu na današnji dan pre 21 godinu bio je novi francuski premijer Lionel Žospen – naslov „Mane kao ključ pobede“, a na mestu gde se danas nalazi svakodnevno karikatura Koraksa objavljena je karikatura Ludviga Vinsenta Gadomskog, jednog od osnivača i vlasnika Danasa.

Kako je izgledao prvi broj Danasa? 3U rubrici „Lični Beograd“ na pitanja o prestonici odgovarala je glumica Branka Katić, kojoj je tada omiljena pijaca bila Kalenić, najlepši deo grada Kalemegdan, a najružniji – ceo prostor oko pijace Zeleni venac i prigradska naselja.

Na pitanje zbog čega bi napustila Beograd, glumica je istakla: „Još gora ekonomska situacija i još veći porast kriminala, ali kada do sada nisam, očigledno da ne nameravam da ga napustim.“ U Beogradu Branka Katić je tada rekla da bi promenila fasade, a prvo srušila možda tržni centar na Trgu republike.

Na poslednjoj strani prvenca Danasa izašla je kolumna Gordane Logar „Kraj veka“, a na dnu iste stranice dopisnica iz Sidneja, autora Jugoslava Ćosića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari