Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 1

Karikature Predraga Koraksića Koraksa svakodnevno u dnevnom listu Danas oslikavaju političku i društvenu realnost u Srbiji. Portal Danasa izabrao je karikature iz prethodne godine, koje su na neki način obeležile događaje iz 12 prethodnih meseci.

JANUAR

U Novu 2020. godinu ušli smo ponovo sa brojnim obećanjima predsednika Srbije Aeksandra Vučića, koji je bio glavni motiv većine Korakovih karikatura i u ovoj godini.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 2

FEBRUAR

Izborna kampanja za parlamentarne izbore koji je trebalo da se održe u aprilu je počela. Ovog puta pod malo drugačijim okolnostima – deo opozicije je najavio bojkot izbora.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 3

MART

Ceo svet, pa i Srbija, suočava se sa pandemijom korona virusa. U Srbiji se uvodi vanredno stanje, na čijem početku je predsednik Vučić imao česta vanredna obraćanja.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 4

APRIL

Korona je morala da odloži izbore u Srbiji, kampanja je privremeno obustavljena, ali su dnevne stvari vlastima koristile za prikupljanje političkih poena među biračima.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 5

MAJ

Penzioneri su više od dva meseca bili u totalnom karantinu i nisu smeli da izlaze iz svojih domova, ali je država odlučila da im uplati jednokratnu pomoć zbog epidemije korona virusa.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 6

JUN

Epidemiološka situacija se malo smirila, izbori se se održavaju, tri partije ulaze u parlament koje potom i formiraju Vladu Srbije. Broj novozaraženih u Srbiji krenuo je naglo da raste već dan nakon održavanja izbora čim je u našoj zemlji krenuo drugi talas epidemije ili možda „drugi pik prvog talasa“.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 7

JUL

Drugi talas u Srbiji prolazi nepovoljnije od prvog, ali više nema restriktivnih mera.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 8

AVGUST

Iako su izbori bili održani u junu, dva meseca kasnije još nije bila formirana vlada, te je bilo neizvesno i da li će SPS kao dosadašnji koalicioni partner SNS poovo biti deo izvršne vlasti.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 9

SEPTEMBAR

Predsednik Srbije bio sa predstavnicima Kosova na sastanku kod američkog predsednika Donalda Trampa koji mu je to prilikom uručio ključeve Bele kuće.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 10

OKTOBAR

Nakon više meseci posle izbora formirama Vlada Srbije, na čijem je čelu ostala Ana Brnabić.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 11

U Srbiji kreće treći talasa epidemije, znatno jači od prva dva.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 12

NOVEMBAR

U SAD održani američki izbori, na kojima veći broj glasova odnosi na Džo Bajden, a ne dosadašnji predsednik Donald Tramp.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 13 Predstavnicima vladajućih partija ponovo smeta Koraksova karikatura, ovog puta na kojoj predsednik Srbije sam sebi crta metu na grudima.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 14

DECEMBAR

Profesionalni i kritički mediji u Srbiji i dalje su trn u oku predstavnicima vlasti, te je i cela 2020. godina bila prožeta javnom diskreditovanju istih, najviše od strane Aleksandra Vučića. List Danas je među njima.

Kako je Koraks video 2020. godinu? (FOTO) 15

Kalendar sa 13 novih karikatura je u prodaji a svim prodajnim mestima štampe, knjižari Delfi u SKC Beograd, a može se naručiti i putem naše redakcije na 0113441186 i [email protected] ili preko web shopa na sajtu lista Danas. Još nije kasno da obezbedite svoj primerak ili kupiti nekome za poklon. Ove godine je kalendar štampan u dva formata – kao zidni i kao stoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari