Mineral jadarit, pronađen u Srbiji, svetsku slavu stekao je kada je britanski naučnik Kris Stenli nedavno objavio da se, osim nedostatka fluora i radioaktivnosti, jadarit ne razlikuje od fiktivnog kriptonita iz filma „Povratak supermena“, jedine supstance pred kojom je taj super-heroj nemoćan.

Mineral jadarit, pronađen u Srbiji, svetsku slavu stekao je kada je britanski naučnik Kris Stenli nedavno objavio da se, osim nedostatka fluora i radioaktivnosti, jadarit ne razlikuje od fiktivnog kriptonita iz filma „Povratak supermena“, jedine supstance pred kojom je taj super-heroj nemoćan. Jadarit bi, međutim, čamio u naučnoj anonimnosti da mu strukturne tajne nisu razotkrili i „supermenovsku“ dimenziju potvrdili dr Pamela Vitfild i dr Ivon La Paž, naučnici kanadskog Instituta za hemijske procese i tehnologiju ljudske okoline. Taj institut je u sastavu najveće i najcenjenije kanadske naučno-istraživačke ustanove, Nacionalnog istraživačkog centra (NRC) u Otavi.
Još u julu prošle godine, uzorak novootkrivenog minerala upućen je u NRC, na laboratorijski sto Vitfildove. Struktura jadarita nije se poklopila ni sa jednom poznatom, pa je zato registrovan kao novi mineral.
– Naučniku je pomalo dosadno da gleda u praškastu masu jadarita – kaže Pamela Vitfild – Međutim, njegova kristalna struktura sa višedimenzionalnim ravnima (prizme, piramide i slične figure) je nova, jedinstvena i privlačna.
Sa ispitivanjem jadarita bio je upoznat samo najuži krug uključenih naučnika. Za konačnu potvrdu osobene strukture jadarita dragoceno je bilo uključivanje dr Ivona La Paža, istaknutog kanadskog inženjerskog fizičara koji tri decenije radi u Nacionalnom istraživačkom centru gde je nagrađivan za izuzetna naučna dostignuća. Njegov zadatak bio je da pokaže da eksperimentalni nalazi koleginice Vitfild zadovoljavaju Šredingerovu jednačinu, matematičko „sveto trojstvo“ savremene kvantne mehanike, fizike i hemije. La Paž ističe zadovoljstvo što čovek, i u slučaju jadarita, razrešava zagonetke prirode. Podudarnost jadarita i kriptonita smatra „slučajnošću životnog veka“. S osmehom dodaje da je njegov sin ponosno zaključio: „Najzad ću prijateljima moći da kažem da je moj tata jači od njihovih očeva zato što je sad jači i od Supermena“!
Pamela Vifild takođe veruje da će bilo šta ubuduće da uradi to za njenog nećaka biti u senci priče o ‘supermenovskom’ jadaritu. Na pitanje da li bi, ako bi bili pozvani, posetili Srbiju i ucestvovali na nekom mogućem naučnom skupu čija bi tema bio i jadarit, kanadski naučnici su odgovorili potvrdno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari