Kako je proteklo suđenje Belivukovoj grupi: Pitanja koja mešaju porodicu i prijatelje razbesnela Lalića u više navrata 1Foto: MUP

Pretres u Specijalnom sudu u Beogradu u predmetu protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se tereti za sedam ubistava, juče je nastavljen unakrsnim ispitivanjem svedoka-okrivljenog Srđana Lalića.

Tokom pretresa, Lalić je istakao da deluje kao „zastrašujuć način“ kako Miljković postavlja pitanja.

Nastavak ispitivanja Srđana Lalića sve više je ličio na svađu između njega i Marka Miljkovića.

Lalić je naglasivši da to što se nekih stvari, poput odlaska kod notara jednom određenom prilikom, na koju je advokat odbrane ciljao svojim pitanjem, a koja se ticala upravo porodice svedoka-okrivljenog, pokušao da izbegne odgovor dodatno ističući da mu to i nije toliko poseban događaj u životu.

“Odlazak kod javnog beležnika mi i nije bio upečatljiv događaj da ga pamtim dve ili tri godine, a kada nekog lupam po cevanicama motkom, to jeste. Nadam se da je jasnije sada”, rekao je Lalić, ali je potom ipak potvrdio da se radilo o overavanju poklona u vidu roleks sata.

Svedok-okrivljeni u više navrata se bunio zbog pitanja koja su mu postavljali kako Marko Miljković, tako i advokati odbrane, a koja su se ticala njegove porodice i prijatelja i koja su jedini cilj imala, kako ocenjuje Lalić, da upletu ljude koji nemaju nikakve veze sa ovim postupkom.

“Već dva dana se potenciraju pitanja da bi se otkrila moja adresa i umešali ljudi koji nemaju veze sa ovim”, rekao je u više navrata Lalić.

Veljko Belivuk, koji je sedeo u ograđenom delu za optužene, u više navrata vidno je bio zadovoljan, jer su takva pitanja uspevala da, bar na kratko, uznemire Lalića, te je jednom prilikom ka Marku Budimiru gestikulirao prstima simbol koji se najčešće vezuje za novac.

Lalića su posebno uzrujavala pitanja koja, po njegovom mišljenju, nisu imala nikakve veze sa krivičnim delima.

Na njegovo oklevanje da odgovorio ko ga je zaposlio u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Miljković je rekao da je to učinio njegov ujak Momčilo Babić, koji je aktuelni ambasador Srbije u Moskvi.

Tu se nije završilo na pominjaju porodice, pa je Lalić tokom priče o njegovom boravku u evropskim gradovima, te osobama koje su sa njim tamo bile, bio još jednom vidno iznerviran.

„Jesam li ti pominjao porodicu, sram te bilo“, rekao je Lalić na pomen jednog od članova njegove porodice sa kojim je boravio u inostranstvu gde se krio nakon „ubistva na šinama“.

Miljković mu je na to samo odgovorio: „Uvučena je i moja“.

Lalić je nakon ovih pitanja više puta negodovao a u jednom trenutku je sebi u bradu rekao „smeće“ aludirajući na Miljkovića.

„Bio mi je bitan Veljko Belivuk“

Miljković je Lalića tokom pretresa upitao i da okarakteriše njihov odnos, te da li su bili prijatelji.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li smo bili prijatelji. Više drugari, odnosno saradnici“, rekao je Lalić.

On je dodao da za Belivuka smatra da su bili prijatelji.

Kako je pojasnio, on je tokom perioda u kom su Belivuk i Miljković bili u pritvoru, određenom Ljubi dao novac, najpre rekavši „da pomogne grupu“, a potom se ispravio i rekao da je dao „za Belivuka“.

„Bio mi je bitan Veljko Belivuk“, naglasio je više puta Lalić i istakao da ga nije bilo preterana briga za Miljkovića.

Prema njegovim rečima radilo se o više hiljada evra, koje nikada nisu stigle na pravu adresu.

„Belivuk mi je mnogo kasnije objasnio da novac nije dobio, te rekao da će on to da reši“, rekao je svedok-okrivljeni.

Unakrsno ispitivanje u više navrata delovalo kao svađa

Lalić je u više navrata imao primedbe na Miljkovićev način postavljanja pitanja, dodajući da mu deluje kao da mu „preti“, ali i više ironičnih komentara koje je izgovorio tako da su se jedva čuli.

“Ne znam da li si ti znao za termin OKG (prim.aut.) dok nisi ušao u sudnicu”, ironično je odgovorio Lalić na pitanje Miljkovića o tome da li svedok-okrivljeni zna razliku između pojmova organizovane kriminalne grupe i navijačke grupe.

Svedok-okrivljeni je takođe dobacio Miljkoviću ironično: “Ti ćeš me naučiti ZKP (Zakonik o krivičnom postupku, prim.aut.)”.

Miljković je takođe u više navrata bio vrlo agresivan, pa je tako poručio, obraćajući se sudskom veću, ako je potrebno, da je doktor i za Lalića dostupan.

“Ima doktor ovde, ako mu treba terapija”, rekao je Miljković sa namerom da dodatno razbesni Lalića.

Tokom pitanja o Lalićevom prebijanju jedne osobe zbog krađe i laži, došlo je do novog „prepucavanja“ među optuženima.

„Moje oružje je istina, a tvoje je laž“, rekao je Lalić.

Nije se na tome završilo, pa je već u narednim minutima došlo do novog „terminološkog“ rata među optuženima.

„‘Španska sela’, taj termin je baš poznat, znaš, zato se tako i kaže“, odgovorio je Lalić pojašnjavajući zašto se ne seća tačnog naziva mesta u Španiji u kom je boravio manje od deset dana.

Miljković je iz sudnice u deo za optužene ušao, iako sa osmehom, vidno crven u licu, a tokom preostalog dela pretresa, pokušavao je da održi sliku dobrog raspoloženja, mada je bio vidno nervozan.

„Nisi mi bio bitan“

Miljković je tokom unakrsnog ispitivanja postavio pitanje Laliću o njegovim vezama sa Privrednom komorom Zelene Srbije, te njegovim vezama sa ljudima koji su njeni članovi.

Lalić nije negirao da je boravio u prostorijama pomenute stranke, te da ga je tamo posetio i Veljko Belivuk sa Miljkovićem, navodeći da tada još uvek nije znao koja je uloga Marka Miljkovića niti ko je on.

„Mislio sam da si šofer Veljkov. Ćutao si i gledao u nas kao u bioskop. Nisi mi bio bitan“, rekao je Lalić.

On je dodao da je Miljkovića u početku sa Belivukom u prepiskama i razgovoru nazivao „Mali Mare“, zbog čega je Belivuk u sudnici, kroz ciničan osmeh, negodovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari