Kako je REM žmurio na nasilje na televizijama? 1foto FoNet Milica Vučković

Nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mere kako bi se sprečilo da se tako nešto ponovi. Jedna od njih je pooštravanje kazni za nepoštovanje obaveza medija, između ostalih i televizija.

Ipak, dosadašnja praksa pokazuje da nije najveći problem u kaznama, nego u tome što se televizijama gleda kroz prste.

Analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje na koje načine Regulatorno telo za elektronske medije (REM) žmuri na nasilje na televizijama pa one prolaze nekažnjeno.

Tolerisanje emitovanja sadržaja koji štete deci – Kako bi više zaradile, televizije često namerno spuštaju granicu uzrasta za koji je program prilagođen. Tako, na primer, film koji nije za mlađe od 18 godina, oni obeleže kao da nije za mlađe od 16 i onda ga puste u 10 sati ujutru, iako bi trebalo da se emituje posle ponoći. Ovo rade kako bi ga više ljudi gledalo, a veći broj gledalaca znači i više novca od reklama. Ovakve trikove koje koriste televizije je konstatovalo i REM.

CINS je već pisao da je samo u periodu od 2015. do 2017. godine REM uočio oko 1000 prekršaja televizija Pink, Happy, B92, RTS, Prva koji se odnose na jasno označavanje programa koji mogu da ugroze maloletnike.

Tim povodom REM nije izricao mere upozorenja, opomene, niti je privremeno oduzimao dozvole, a emitere nije gonio ni na sudu.

Maja Divac, koja se godinama bavi zaštitom prava dece u medijima, je tada rekla za CINS da i kratka izloženost nasilnim sadržajima sa TV ekrana povećava agresivno ponašanje:

„Deca prihvataju nasilje kao model ponašanja, smatraju da je to normalno i navikavaju se. Onda im mučenja, patnje, stradanja, nasilan odnos jednog čoveka prema drugom postaju normalni, smanjuje se empatija“.

Emitovanje fotografija mučenja ostalo nekažnjeno – U martu 2021. godine televizije su prenosile konferenciju za medije nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića. Na njoj su tada prikazane fotografije iskasapljenih tela do kojih je policija došla u istrazi grupe Veljka Belivuka. Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je tada za Newsmax Adria da što se nje tiče nema nikakvih razloga da se postupak pokreće, jer su svi pružaoci medijskih usluga najavili da će biti emitovani uznemirujući snimci.

„Videćemo šta kaže Služba za nadzor i monitoring“, rekla je ona.

Članica Saveta REM-a Judita Popović kaže za CINS da povodom ovog slučaja do danas nije pokrenut nikakav postupak, ni po službenoj dužnosti, ni po bilo čijoj prijavi. Popović dodaje i to da se nije smatralo da ovaj slučaj favorizuje nasilje u javnom govoru i na medijskoj sceni.

„Obrazloženje je bilo da treba da se vidi u kakvoj realnosti živimo, a pritom se zaboravilo da takva vrsta realnosti i te kako truje javni život.“

Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari