Kako je Sotirko ulovio kornjaču pre 110 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

O neobičnom poduhvatu, lovu na kornjaču, jednog niškog fotografa, pisao je list „Mali žurnal“ na današnji dan pre 110 godina.

Kako je navedeno na samom početku teksta, ovo nije klasična, izmišljena lovačka priča već se ovaj događaj zaista desio krajem avgusta 1911. godine.

Naime, fotograf Sotirko je čuo priče o dobrim lovačkim gozbama u salonu hotela „Sinđel“ i želeo je da postane član lovačkog udruženja.

Često je navraćao u kancelariju kluba, u kojoj je stalno bio rentijer Janko pišući lovačke dogodovštine i pretvarajući ih u pozorišne komade, i ubeđivao Janka da društvo treba da se fotografiše i da se ta fotografija objavi u novinama.

Janko mu je objasnio da društvo nema finansijskih sredstava za fotografa, ali mu je predložio da postane član udruženja i nauči da lovi, pa da ih on fotografiše.

Tada Janko poče da se hvali kako je lovio u „opasnim lovovima“ od medveda i vukova, preko lavova, hijena i tigrova, pa sve do krokodila i slonova, pričajući detalje o ovim „podvizima“.

Oduševljen i zapanjen pričama „čuvenog lovca na divlje zveri“ Janko odmah upisa Sotirka u udruženje.

Kako je Sotirko ulovio kornjaču pre 110 godina? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Tim povodom priređena je večera, za vreme koje se Sotirko hvalio i ostalim članovima društva o svojim „lovačkim uspesima“.

Kako se navodi u „Malom žurnalu“, u čast novog člana lovačkog društva, lov na prepelice bio je zakazan za sutradan u Niškoj Banji.

Sotirko je čučao i očekivao prepelicu, kada je čuo šuškanje žmureći je ispalio dva metka.

Čuvši pucnjeve lovci su dojurili kako bi čestitali Sotirku na ulovu, koji je iz straha da je lovina živa i da bi mogla da ga napadne ležao na leđima raširenih nogu.

Nije bio siguran šta je tačno upucao, ali je lovcima pokazao mesto gde se „to nešto“ nalazilo.

Kada su prišli mestu koje im je Sotirko pokazao, lovci su ugledali ubijenu kornjaču.

Sotirko se postideo, a drugi lovci počeše da ga bodre viču „Bravo, Sotirko! Bravo, novi druže! Vidi se da si zaista bio u lov i na krokodile i na lafove, kad ti i kornjaču možeš da ubiješ sa i to sa dva metka“.

Po povratku u Niš priređena je večera, a Sotirko, kada je shvatio svoj poraz, se pravdao time da je ubio kornjaču zbog devojke, „jer je čuo, da koji momak hoće da se oženi onom devojkom koju vole, treba da uzme kornjačino srce i da pola on, a pola devojka pojedu i stvar je gotova“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne bilbioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari