Kako je u REM-u izgledalo predstavljanje Nove S, Kopernikusa, BK i Kurir TV, koje su se kandidovale za petu nacionalnu frekvenciju? 1foto Miroslav Dragojević

Kandidati za petu frekvenciju sa nacionalnom pokrivenošću – Nova S, Kopernikus, Kurir TV i BK, predstavili su danas Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u sedištu tog tela svoje elaborate.

Ipak, predstavljanje programa u zasenak bacili su komentari predsednice saveta REM- a Olivere Zekić. Tako je na komentar ovlašćenog predstavnika BK Telekoma Tihomira Simića da im je motiv da ne dozvole da nešto što je bilo dobro, a silovito prekinuto bude zagašeno, Zekić odgovorila:“A onda je Bogoljub (Karić) ušao u politiku“.

Članica Saveta REM Aleksandra Janković pitala je na koji način će biti zastupljen verski program na BK televiziji, na šta je Simić odgovorio da neće biti veronauke ili priče o dogmi, već da će u okruženju koje je multinacionalno, prikazati kako različite konfesije vide odgovore na aktuelne teme. Na pitanje o korišćenju rodno osetljvog jezika na televiziji, Simić je rekao da je BK televizija prepoznatljiva po lepoti jezika, čistoći informacije i da to treba da ostane nivo kako treba raditi.

Predstavnicima Kopernikus televizije Olivera Zekić rekla je da “spadaju u grupu važno je učestvovati”, a glavni problem o kome se raspravljalo bilo je vlasništvo ove televizije. Ona je upitala ovlašćenog predstavnika Kopernikusa Vladana Mitića šta je on na TV Prva i B92, jer je isto ime kompanije i kako misle da dobiju treću dozvolu pored dve već postojeće, na šta je on odgovorio da nije ništa i da se radi o braći blizancima koji su vlasnici dve firme.

– Još samo horoskopski znak da nam kažete. Meni se čini da Vi hoćete preko hleba pogače, rekla je Zekić.

Članica Saveta REM-a Judita Popović je istakla da je monopol ako bi u jednoj porodici bile tri od pet nacionalnih frekvencija, bez obzira što se može govoriti o pravnoj podeljenosti kompanija, odnosno traži se pouzdan dokaz da jedna osoba neće kontrolisati i treću televiziju. Pravni zastupnik Kopernikusa Slobodan Kremenjak je rekao da je dostavljena sva dokumentacija i dokazi da televizije Prva i B92 nisu povezane sa Kopernikus TV i napomenuo da članovima Saveta REM možda nije jasno kako dva brata mogu da se bave istim biznisom, ali jasno je da nema objedinosti kompanija.

Predrag Pavlović direktor, glavni i odgovorni urednik televizije Nova S izjavio je da ta televizija očekuje da dobije frekvenciju, jer je zaslužuje, ukazujući da su skoro većinu projekata koje su predstavili elaboratom u julu realizovali. Zekić konstatovala je da im skromnost nije srednje ime i da nema pitanja.

Reč je preuzela Popović i upitala da li će televizija Nova S, ukoliko dobije frekvenciju, doprineti medijskom pluralizmu. Ana Martinoli, eksterna konsultantkinja za izradu programskog elaborate, rekla je da su se u svom elaboratu trudili da unaprede ili otklone nedostatke koji postoje na medijskom tržištu koje je Savet REM konstatovao, te da se kada se govori o pluralizmu uglavnom misli na politički pluralizam, ali da se ovde radi o kulturnom, etničkom pluralizmu, supkulturnih grupa i bogatstvu društva kako je u državi Srbiji.

Razgovor se žustro razvijao nakon pitanja člana Saveta REM Božidara Zečevića da li će nastaviti da koriste “takozvani rodno osetljivi jezik”, na šta je odgovoreno da će se televizija usaglašavati sa zakonima Srbije.

Nakon toga je članica Saveta REM-a Judita Popović rekla da je Skupština Srbije prvog jula prošle godine usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da su na osnovu tog zakona mediji u obavezi da u izveštavaju “ne takozvanim rodno senzitivnim jezikom već rodno senzitivnim jezikom”.

Zanimljivo je da bi svaki put kada bi se Popović javila da postavi pitanje, Zekić prokomentarisala – „evo, Judita mora da vas brani”.

Predrag Pavlović je na kraju upitao ima li nešto što bi mogli da poprave na šta je Zekić odgovorila da nema više popravnog i citirala Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – To je što je i to je tako”.

Na konkursu za četiri nacionalne frekvencije televizije Pink, Hepi, Prva i B92 dobile su nacionalnu pokrivenost na osam godina.

Da li Kurir više ne psuje?

Predstavljanje televizije Adria Media grupe počelo pitanjem Zekić je li to Kurir koji više ne psuje,, aludirajući na sukob koji jevlasnik Adria media Igor Žeželj imao sa članicom Saveta Juditom Popović u julu. Žeželj je istakao da je u integraciji televizije i digitala ta grupa dominantan lider na tržištu interneta, čime se potvrđuje da su integrisani mediji budućnost i predstavio rezultate televizije na platformama Telekoma i Oriona, navodeći da su svakog dana u prvih 10 kanala.

„Ako ne dobijemo frekvenciju“, rekao je on, očekujemo rast od 15 odsto prema projekcijama naredne godine, dok bi sa frekvencijom taj rast bio veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari